Reintroducerea pensiilor militare


descărcareUn proiect de act normativ, aflat pe ordinea de zi a Senatului, ar putea reintroduce din nou pensiile ocupaţionale pentru militari şi poliţiştii, după ce acestea au fost scoase în 2011. În cazul în care proiectul de lege iniţiat de Guvern va fi aprobat, pensiile militare vor putea fi reintroduse de la 1 ianuarie 2016, şi vot putea beneficia atât militarii şi poliţiştiă, cât şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.

Pensia de serviciu pentru limita de vârstă va putea fi obţinută, de către militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care împlinesc vârsta standard de pensionare, dar vor trebui sa aibă şi o vechime efectivă de minimum 25 de ani, dintre care cel puţin 15 să fie vechime în serviciu.

Militarii, poliţiştii şi funcţionarii cu statut special vor putea să obţină o pensie de invaliditate, în cazul în care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza accidentelor de muncă sau a unei boli contractate în timpul şi din cauza îndeplinirii serviciului.

“Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul, la data decesului, era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii militare de stat”, este menţionat în proiect.