Condiții mai flexibile de utilizare a muncii prin agent de muncă temporară


munca1

Pe 17 iunie, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind condițiile de funcționare, procedura de autorizare și evidența agenților de muncă temporară.

Prin prezentul proiect se introduc condiții mai flexibile de utilizare a muncii prin agent de muncă temporară, asigurând premisele necesare dezvoltării mediului de afaceri, respectiv a creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă.

Principalele aspecte cuprinse în acest proiect sunt:

  • asigurarea unui nivel ridicat de protecţie al salariaţilor temporari;
  • impulsionarea măsurilor care conduc la angajarea forţei de muncă şi/sau crearea de noi locuri de muncă;
  • flexibilizarea proceduri de autorizare a agenţilor de muncă temporară;
  • flexibilizarea muncii temporare, conform prevederilor Directivei 2008/104/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind munca prin agent de muncă temporară.

De asemenea, proiectul de hotărâre propune crearea unui cadru normativ care să urmărească:

  • Impulsionarea muncii prin agent de muncă temporară, ţinând cont de principiul egalităţii de tratament juridic care se oferă salariaţilor temporari în raport de cei angajaţi pe durata nedeterminată şi asigurarea eficienţei principiului de “flexi-securitate” prevăzut de legislaţia europeană şi internaţională;
  • Adaptarea prevederilor legale la modificările survenite pe piaţa muncii din România;
  • Dezvoltarea de noi locuri de muncă;

Proiectul de act normativ a fost elaborat de un grup de lucru format din reprezentanți ai: MMFPSPV – Direcția Politici de Ocupare Competențe și Mobilitate Profesională, Direcția Generală Juridică, Asociația Română a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT) și Inspecția Muncii, cu aplicarea prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, cu modificările și completările ulterioare.