Comisia de etică a Universităţii Bucureşti solicită modificarea legislaţiei privind lucrările ştiinţifice scrise în penitenciar


culturaComisia de etică a Universităţii Bucureşti cere schimbarea legii în cazul lucrărilor ştiinţifice scrise în penitenciar, considerând că prevederile actuale au o “imperfecţiune majoră”, întrucât permit reducerea pedepsei, dar decizia referitoare la caracterul ştiinţific este luată de nespecialişti.

Cererea Comisiei de etică a fost formulată în urma examinării preliminare a sesizării lui Cătălin Parfene, membru al comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti (UB), cu privire la un posibil plagiat în cazul uneia dintre cărţile scrise de Gheorghe Copos în perioada în care a stat în penitenciar – “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”. Parfene a remarcat faptul că tema cărţii scrise de Copos este similară cu tema lucrării sale de disertaţie “Domnii Ţărilor Române şi Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)”, susţinută în anul 2005, la Facultatea de Istorie.

Comisia de etică solicită Universităţii din Bucureşti să ceară public revizuirea prevederilor legislative cu privire la realizarea lucrărilor ştiinţifice în regim de detenţie.

Conform Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, “în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă”.

Pentru a fi luată în considerare la liberarea condiţionată, deţinutul trebuie să anunţe conducerea penitenciarului ce lucrare ştiinţifică vrea să realizeze şi să aibă în acest sens şi o recomandare scrisă cu privire la relevanţa tematicii în domeniul ales, din partea unui profesor universitar sau a unui conferenţiar universitar din specialitatea în care urmează să fie elaborată lucrarea.