Poate fi încheiat acordul de mediere între părți în orice moment al procesului penal ?


mediereLegea talionului a fost o lege penală pe care o aplicau unele popoare din vechime, potrivit căreia vinovatul era tratat în același fel în care a procedat sau a vrut să procedeze cu victima sa. Hammurabi a instituit talionul cu scopul de a opri practica din acele vremuri, și anume răzbunarea sângelui. Practic, infractorului i se aplica o pedeapsă identică cu răul pe care el l-a săvârșit fără să i se poată pricinui un rău mai mare decât fapta comisă de el. În prezent, această lege este simbolizată prin expresia: „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte.” Dacă ar fi să punem în practică acest lucru am ajunge fie orbi, fie știrbi!

De aceea, legiuitorul român luând model din alte țări a considerat că, reglementând medierea prin lege, va putea da părților posibilitatea de a se împăca, de multe ori fără să mai apeleze la instanța de judecată. Au fost numeroase cazuri în care părțile au încheiat un acord de mediere în care au tranșat termenii împăcării.

În practică, au apărut divergențe privind natura juridică a medierii, în sensul de a se stabili dacă este o cauză de înlăturare a răspunderii penale sau este o modalitate a împăcării ca și cauză de înlăturare a răspunderii penale. În plus, practica instanțelor avea opinii diferite privind posibilitatea ca medierea să poată interveni doar până la citirea actului de sesizare sau poate interveni în tot cursul procesului penal.

Cele două probleme au format obiectul sesizării ÎCCJ care a fost chemată să stabilească modul în care vor fi interpretate în practica instanțelor de judecată cele două aspecte. În acest sens, ÎCCJ și-a exprimat opinia prin Decizia 9 din 17 aprilie 2015 care a fost publicată în Monitorul Oficial 406 din 9 iunie 2015. De la data publicării acestei decizii în Monitorul Oficial prevederile sale sunt obligatorii pentru toate instanțele de judecată.

Care au fost opiniile conturate în practica instanțelor?

În opinia majoritară, s-a apreciat că medierea este o cauză de înlăturare a răspunderii penale care poate interveni oricând până la soluționarea definitivă a cauzei. Opinia minoritară aprecia că medierea este o modalitate a împăcării ca și cauză de înlăturare a răspunderii penale și pentru a se putea dispune încetarea procesului penal poate interveni până la citirea actului de sesizare.

Diferența între acordul de mediere, împăcarea părților și retragerea plângerii prealabile

 Aparent medierea este tot o împăcare a părților, însă, din punct de vedere al prevederilor legislative, medierea, împăcarea părților și retragerea plângerii prealabile sunt instituții distincte. Cele trei instituții înlătură răspunderea penală și împiedică punerea în mișcare și exercitarea acțiunii penale.

Știrile juridice arată că retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală dacă intervine până la pronunțarea unei hotărâri definitive, împăcarea înlătură răspunderea penală dacă intervine până la citirea actului de sesizare, iar medierea este reglementată de o lege specială și prevederile penale nu prevăd expres un moment până la care poate interveni pentru a produce aceleași consecințe.

Noutățile legislative instituie posibilitatea încheierii medierii chiar înaintea începerii procesului penal, fapt ce nu poate avea loc în cazul împăcării părților. Dacă medierea are loc înaintea începerii procesului penal și aceasta se închide prin împăcarea părților, persoana vătămată nu mai poate sesiza pentru aceeași faptă organul de urmărire penală sau instanța de judecată.

Dacă medierea a fost declanșată în termenul prevăzut de lege pentru introducerea plângerii prealabile, acest termen se suspendă pe durata desfășurării medierii. Dacă părțile aflate în conflict nu s-au împăcat, persoana vătămată poate introduce plângerea prealabilă în același termen, care își va relua cursul de la data întocmirii procesului-verbal de închidere a procedurii de mediere, socotindu-se și timpul scurs înainte de suspendare.

Dacă medierea are loc după începerea procesului penal, urmărirea penală sau judecata se suspendă în temeiul prezentării de către părți a contractului de mediere, iar suspendarea durează până când procedura medierii se închide prin oricare dintre modurile prevăzute de lege, dar nu mai mult de 3 luni de la data la care a fost dispusă.

Încheierea unui acord de mediere diferă față de împăcare, pentru că poate interveni și doar în ceea ce privește latura penală a procesului penal, în timp ce împăcarea este condiționată de stingerea acțiunii penale și civile și trebuie să fie totală și necondiționată. Legea permite ca acordul de mediere să vizeze atât latura penală, cât și pe cea civilă. În plus, împăcarea poate interveni atunci când acțiunea penală a fost pusă în mișcare din oficiu.

Încheierea unui acord de mediere diferă față de retragerea plângerii prealabile în sensul că după realizarea acordului nu se mai poate formula plângere prealabilă, chiar dacă termenul nu a expirat.

Pentru a se constata existența cauzei de înlăturare a răspunderii penale este suficient ca mediatorul să transmită acordul de mediere și procesul-verbal de încheiere a medierii în original fără să fie necesar un act notarial sau prezența nemijlocită a părților în fața instanței, așa cum se cere la împăcarea părților.

Rețineți că acțiunea penală nu poate fi pusă în mișcare, iar atunci când a fost pusă în mișcare nu poate fi exercitată când a fost retrasă plângerea prealabilă (în cazul infracțiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală), a intervenit împăcarea sau a fost încheiat un acord de mediere.

Ce a decis ÎCCJ?

Analizând prevederile legislative privind asemănările și deosebirile între mediere, împăcare și retragerea plângerii prealabile, ÎCCJ  a decis că medierea nu poate fi considerată o modalitate a împăcării, ci o cauză care înlătură răspunderea penală și operează cu privire la infracțiunile pentru care retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală și la infracțiunile pentru care împăcarea înlătură răspunderea penală.

Cu privire la termenul până la care poate fi încheiat un acord de mediere, ÎCCJ analizând prevederile legale a observat că legea nu face nicio distincție cu privire la vreun anumit stadiu al judecății până la care poate interveni acordul de mediere.

Noutățile legislative precizează că acordul de mediere poate fi încheiat oricând în cursul procesului penal până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești penale și nu numai până la citirea actului de sesizare.

Medierea înlătură răspunderea penală

Într-o societate ideală toți oamenii s-ar înțelege fără să existe conflicte și fără să se apeleze la instanțe de judecată. Doar că o societate ideală este o utopie! Dorind să dea o șansă celor care încă mai cred că își pot soluționa singuri conflictul și pot ajunge la o înțelegere, legiuitorul a creat medierea. În plus, prin încheierea unui acord de mediere instanțele de judecată pot fi degrevate de soluționarea unor dosare.