Măsurile organizatorice pentru organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare


descărcareÎn dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, a fost lansat proiectul de Ordin privind stabilirea unor măsuri organizatorice în scopul asigurării exercitării dreptului de a consulta dosarul penal.

Proiectul de ordin stabileşte măsuri organizatorice pentru organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din Ministerul Afacerilor Interne, denumite în continuare organele poliţiei judiciare, în scopul asigurării exercitării dreptului părţilor, al subiecţilor procesuali principali şi al avocatului acestora de a consulta dosarul penal.

Ordinul se aplică în cazul dosarelor penale cu privire la care competenţa de urmărire penală aparţine organelor poliţiei judiciare, cât şi dosarelor penale în care aceste organe ale poliţiei judiciare au fost delegate să efectueze acte de urmărire penală, în cauze aflate în competenţa procurorului.

De asemenea dreptul de a studia actele dosarului penal şi de a nota date sau informaţii din acesta se exercită la sediul unităţii de poliţie, şi organul poliţiei judiciare adoptă măsuri adecvate pentru a împiedica: sustragerea, alterarea sau distrugerea actelor din dosarul penal; realizarea de fotocopii sau înregistrări video ale actului dosarului penal, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

La proiect este anexat Cererea privind obţinerea de fotocopii ale unor acte din dosarul penal, care se realizează la sediul unităţii de poliţie, cu mijloacele tehnice avute la dispoziţia acesteia, se certifică, pe fiecare pagină, cu semnătura organului poliţiei judiciare şi ştampila unităţii de poliţie.