Nemulţumiri privind scăderea TVA pentru berea la halbă


contabil

Taxa pe valoarea adăugată pentru berea la draft va fi diminuată la 9%, în baza unui amendament aprobat de deputaţi la ordonanţa care reduce TVA pentru produsele alimentare.

Nawaf Salameh, preşedintele Alexandrion Grup România, consideră că măsura este una “populistă şi discreţionară, care nu va face decât să destabilizeze piaţa băuturilor alcoolice, fie ele spirtoase sau nu”.

Se creează, astfel, o favorizare concurenţială a unor jucători de pe această piaţă, situaţie care mă tem că va crea nemulţumiri atât de mari încât se va mări şi mai mult sectorul pieţei negre“, a precizat Nawaf Salameh.

Nawaf Salameh mai consideră că amendamentul de scădere până la 9% a TVA-ului pentru berea la halbă încalcă cele patru principii ale fiscalităţii, prevăzute de Codul Fiscal: neutralitatea măsurilor fiscale pentru a asigura condiţii egale investitorilor; certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, echitatea fiscală la nivelul persoanelor fizice şi eficienţa impunerii prevederilor respective.