Putem beneficia de servicii medicale fără cardul de sănătate


card-de-sanatate-gabriel-petrescu
În cadrul unei conferințe de presă, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat că cele circa 500.000 de persoane care nu au primit cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale decontate de CNAS și după data de 1 mai, când acesta a intrat în vigoare.

Nu vreau să existe mesaje de la furnizori că dacă nu ai cardul nu mai primești niciun serviciu. Primești serviciu medical. Să presupunem că un pacient ajunge la un furnizor de servicii fără a avea cardul, pentru faptul că l-a uitat acasă, că nu a dorit să îl ia, că nu l-a primit, că l-a pierdut – în sistem se vede dacă pentru pacientul respectiv a fost emis cardul. Dacă acel card a fost inițializat, se vede și asta. Acum, mă refer la cei aproximativ 500.000 de cetățeni care nu au primit cardul și au nevoie de un serviciu medical: se duc la acel furnizor de servicii medicale unde au trimitere sau unde doresc, în funcție de situație și în sistem se vede dacă a fost emis cardul. Atunci se pune întrebarea: nu ai dorit să vii cu cardul sau cardul nu a ajuns? În oricare dintre situații primește serviciile medicale, noi le decontăm furnizorilor serviciile medicale“, a precizat Ciurchea.

Dintre cele peste 14.000.000 de carduri tipărite până în prezent, au ajuns la pacienți mai mult de 96%.

CNAS menționează că persoanele asigurate care nu au intrat în posesia cardului de sănătate le pot găsi la casele de asigurări pe toată perioada lor de valabilitate, de unde vor putea fi ridicate.