Exportul de buşteni, cherestea şi lemne de foc, interzis timp de 5 ani


56e975d758f8b4c8ab132fc425ac34a2_L

Mai mulţi deputaţi PC-PLR, printre care Bogdan Ciucă, Vasile Drăguşanu, Liliana Mincă şi Florea Damian, au depus pe 25 mai un proiect de lege care propune interzicerea exportului de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani.

Cei 12 iniţiatori ai proiectului consideră necesară o asemnea măsură pe motiv că “prin susţinerea necontrolată a exportului de material lemnos se încurajează tăierile ilegale de păduri”.

Iniţiativa legislativă prevede că, în scopul refacerii suprafeţei forestiere şi pentru respectarea dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic şi sănătos, este interzis exportul de materiale lemnoase sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial.

De asemenea, iniţiatorii susţin că şi în Constituţie se stipulează că statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic şi că este obligatorie protejarea şi ameliorarea mediului înconjurător, atât de persoane fizice, cât şi de cele juridice.

Proiectul se află în consultare publică la Senat.