Fermierii pot cere plăţile unice pentru pajişti şi după 15 iunie


pajiste

Cererile de efectuare a plăţilor unice pe suprafaţă vor putea fi depuse de către deţinătorii de păşuni şi fâneţe şi după 15 iunie 2015, termen stabilit iniţial ca  dată-limită de înregistrare a solicitărilor, iar fermierii fără animale, dar cu alte activităţi specifice vor fi printre beneficiari.

Modificările au fost efectuate de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care introduce noi reglementări privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor.

Una dintre modificări completează definiţia utilizatorului de păşuni şi fâneţe prin includerea şi a fermierilor care nu deţin animale, dar desfăşoară alte activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă a păşunilor şi fâneţelor. Guvernul arată că, astfel, este evitată tratarea diferenţiată a fermierilor în cazul accesării de către aceştia a măsurilor din cadrul noii politici agricole comune.

Menţinerea definiţiei de până acum ar fi dus la imposibilitatea accesării schemei de plată unică pe suprafaţă de către aproximativ 260 mii de fermieri, deţinători ai unei suprafeţe de 1,35 milioane hectare de păşuni şi fâneţe“, transmite Executivul.

Actul normativ reglementează şi posibilitatea depunerii întârziate a cererilor unice de plată şi după data de 15 iunie 2015. De asemenea, este reglementat accesul formelor asociative de proprietate la schemele de plăţi pentru suprafeţele de pajişti permanente utilizate, indiferent dacă membrii acestora deţin sau nu animale.

Până în prezent au depus cereri aproximativ 331.000 de fermieri dintre cei peste un milion de potenţiali beneficiari ai plăţilor.