Legea salarizării: Preşedintele, premierul, şeful ICCJ, remuneraţi la fel


lcMinisterele Muncii Finanţelor fac mai multe calcule pentru diferite scenarii privind noua Lege a salarizării, cel mai mare salariu urmând să îl aibă preşedintele, care va fi remunerat la fel ca premierul, şeful ICCJ şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, a afirmat ministrul Rovana Plumb.

Rovana Plumb, a mai declarat că se lucrează la noua Lege privind salarizarea în sistemul bugetar, propunerea fiind ca salariul minim pe economie să fie de 1.200 de lei din luna ianuarie 2016.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a precizat că este nevoie de salarizare, pregătire, stabilitate, încredere, cunoaşterea legii, dar şi de o legislaţie mai simplă.

La finele lunii ianuarie curent, Guvernul a hotărât înfiinţarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul 2016.

Astfel, Guvernul propune ca în noua lege a salarizării să fie 5 clase de salarizare, care să includă, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (ca asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (ca medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim de 22.000 de lei brut.

Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în anul 2010, cu un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eşantion a fost construită o nouă ierarhie a posturilor, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu.