Planurile de calitate a aerului se supun dezbaterilor publice. Cetăţene, spune-ţi opinia!


airDe numeroase cauze de boală te poţi feri, dar aerul poluat eşti nevoit să-l respiri. Poluarea aerului este unul dintre neajunsurile pe care, pe moment, trebuie să le accepţi ca atare… exceptând cazul în care ai la tine masca de gaze. Ce să facem pe termen mediu şi lung? Să declarăm război poluării!

Particulele aflate în suspensie lezează ţesutul pulmonar. Dioxidul de azot irită plămânii şi diminuează rezistenţa aparatului respirator faţă de acţiunea virusurilor, mai ales la copii. Dioxidul de sulf afectează sistemul respirator şi produce agravarea afecţiunilor cardio-vasculare.

Particulele de plumb pătrund în organism şi pe cale respiratorie. Plumbul se acumulează în ţesuturile moi. Se elimină anevoie din organism. Produce vătămări ale ficatului, rinichilor şi creierului. La expunerea îndelungată, au şanse să se manifeste problemele de fertilitate, anemia, retardul mental, tulburările de comportament.

Monoxidul de carbon e un gaz lipsit de culoare şi miros. Foarte periculos! Apare-n urma arderilor incomplete, diminuează capacitatea sângelui de a transporta oxigenul către ţesuturi. Prezenţa monoxidului de carbon în cantităţi mai mari decât limitele admise e asociată cu senzaţia de slăbiciune, durerile de cap, reducerea capacităţii de muncă şi de concentrare.

… Tu trăieşti într-o localitate cu aer poluat?

 

Noutăţi legislative în domeniul ameliorării calităţii aerului

În „Monitorul oficial” 280/2015 a fost publicată HG 257/2015 privind aprobarea Metodologiei de elaborare a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de acţiune pe termen scurt şi a planurilor de menţinere a calităţii aerului.

Planul de calitate a aerului constituie un set de acţiuni măsurabile din perspectiva eficienţei, care trebuie întreprinse în ariile în care nivelele de poluare sunt mai mari sau egale cu valorile-limită plus marja de toleranţă, astfel încât să fie atinse (măcar) valorile-limită pentru poluanţi precum dioxidul de sulf, dioxidul de azot, oxizii de azot, particulele în suspensie, benzenul, monoxidul de carbon, plumbul etc.

Planul de calitate a aerului se elaborează de către o comisie tehnică, la nivel de unitate administrativ-teritorială. Comisia va fi numită prin dispoziţia primarului. În comisia tehnică vor intra şi reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice locale sau judeţene din categoriile sănătate, transport, agricultură, silvicultură, ordine publică, statistică, poliţie, operatori economici importanţi. Planul de calitate a aerului al unei unităţi administrativ-teritoriale trebuie aprobat prin hotărâre a consiliului local.

Planul de calitate a aerului are să se întocmească pornind de la un studiu de calitate a aerului. Acesta va fi elaborat de către persoane fizice şi juridice autorizate, posesoare de certificat de înscriere în registrul naţional al elaboratorilor de studii pentru protecţia mediului. Autoritatea competentă trebuie să elaboreze planul de calitate a aerului în cel mult 9 luni de la iniţierea lui şi-l va supune procedurii de informare şi consultare a publicului.

 

Cetăţenii trebuie să participe la luarea deciziilor

Autoritatea competentă pentru întocmirea planului de calitate a aerului va informa publicul printr-un anunţ ce poate fi efectuat inclusiv prin mijloace electronice, despre elaborarea planului de calitate a aerului, despre orice modificare ori revizuire a acestuia, precum şi despre dreptul publicului de-a participa la luarea deciziilor.

Potrivit ultimelor ştiri juridice, publicul mai poate fi înştiinţat printr-un anunţ publicat într-un ziar naţional, local ori afişat la sediul şi pe pagina de internet a administraţiei publice judeţene sau locale.

Anunţul public va fi efectuat în cel mult 5 zile lucrătoare de la elaborarea planului de calitate a aerului. El se va referi la propunerea de plan de calitate a aerului elaborată de către autoritatea competentă sau la orice revizuire a acestuia, la autorităţile publice care deţin informaţii referitoare la planul de calitate a aerului şi la autoritatea competentă la care pot fi trimise comentarii, întrebări, păreri.

Publicului îi stau la dispoziţie 30 de zile calendaristice de la data publicării anunţului pentru transmiterea comentariilor cu privire la propunerea de plan de calitate a aerului ori de revizuire a acestuia iar autoritatea competentă pentru elaborarea planului sau a revizuirii planului trebuie să anunţe organizarea unei dezbateri publice cu privire la acestea, în 45 de zile calendaristice de la momentul expirării termenului de transmitere a comentariilor.

 

Părerile cetăţenilor nu pot fi şterse cu buretele!

Obligatoriu, propunerea de plan de calitate a aerului supus dezbaterii publice trebuie să includă comentariile şi opiniile cetăţenilor. Dezbaterea publică se desfăşoară într-un loc cât mai convenabil publicului, în afara orelor de program. Ea va fi moderată de către coordonatorul comisiei tehnice sau, în lipsă, de orice altă persoană desemnată prin decizia şefului autorităţii competente pentru elaborarea planului. Opiniile participanţilor trebuie consemnate în procesul-verbal al şedinţei.

Nu mai târziu de 20 de zile lucrătoare de la dezbaterea publică, comisia tehnică trebuie să definitiveze planul de calitate a aerului, luând în seamă comentariile şi părerile expuse la dezbatere. În decursul a 3 zile lucrătoare de la definitivarea planului, coordonatorul comisiei tehnice îl va transmite spre avizare autorităţii publice teritoriale pentru protecţia mediului şi Centrului de Evaluare a Calităţii Aerului (structură din cadrul instituţiei publice competentă în domeniul protecţiei mediului).

Mai înainte de-a trece 30 de zile calendaristice de la avizarea planului de calitate a aerului, coordonatorul comisiei tehnice îl supune aprobării consiliului local, judeţean sau consiliului general al Capitalei.

Hotărârea de consiliu se va motiva în fapt şi-n drept. Ea trebuie să conţină informaţii cu privire la decizia luată, motivele şi consideraţiile pe care se bazează aceasta, procesul de participare a publicului la luarea deciziei, inclusiv modul în care s-a ţinut seama de rezultatele participării publicului, precum şi posibilitatea contestării hotărârii în justiţie.

Mai apoi, comisia tehnică va monitoriza realizarea măsurilor din planul de calitate a aerului şi va alcătui trimestrial şi anual rapoarte cu privire la stadiul înfăptuirii măsurilor, pe care le supun spre aprobarea consiliului local, judeţean sau consiliului general al Capitalei.

Conform datelor OMS, în 2012 poluarea aerului a ucis prematur circa 3.700.000 de persoane, în toată lumea. Activităţile umane şi dezvoltarea economică implică, inevitabil, şi o poluare a mediului. Nu ne putem întoarce la modul de viaţă medieval, dar e nevoie să găsim un echilibru între nevoia noastră de dezvoltare şi prevenirea poluării masive a aerului, apelor şi solului. Să nu lăsăm generaţiilor viitoare, drept moştenire, o planetă-depozit de gunoaie ori o atmosferă îmbâcsită de miasme toxice.

Planeta albastră… nu-i doar a noastră. Este şi a urmaşilor urmaşilor noştri!