De la 1 mai 2015, producătorii agricoli vor deţine un carnet special


legume fructeÎncepând cu data de 1 mai 2015, producătorii agricoli vor trebui să deţină un atestat de producător pentru a-şi putea vinde marfa în pieţele agroalimentare. Documentul, care înlocuieşte certificatul de producător, conţine informaţii  detaliate atât despre cel care produce cât şi despre exploataţia acestuia.

Astfel, conform Legii pieţelor (Legea 145/2014) care a intrat în vigoare în luna octombrie 2013, atestatul conţine informaţii ca numele  producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată de acesta, respectiv efectivele de animale pe care le deţine şi pe care le-a înregistrat în registrul agricol.

Actul este eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, e valabil un singur an şi trebuie ştampilat şi semnat semestrial de primarul comunei sau oraşului pe teritoriul căruia are ţăranul exploataţia. Actul se poate acorda cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură.

Prin urmare, românii care vor cumpăra din pieţele agroalimentare vor afla exact de unde provin legumele şi fructele cumpărate, dar şi informaţii despre fermier.