Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, trimisă spre reexaminare


iohannis_semneaza_03736400

Pe 23 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

În cererea de reexaminare se menţionează faptul că prevederile legii pot avea drept consecință “afectarea raporturile dintre părțile contractului de asigurare și, de asemenea, pot conduce și la perturbarea activității din domeniul asigurărilor.”

Totodată, în document se precizează că “promulgarea legii va conduce la îngrădirea dreptului proprietarilor de a-şi proteja imobilele, punându-i în imposibilitatea de a încheia orice fel de asigurare a locuinței.”

De asemenea, se menționează și faptul că “legea, în forma transmisă la promulgare, fiind adoptată numai de către Camera Deputaților, nu respectă procedura parlamentară de adoptare a legilor și contravine jurisprudenței constante a Curții Constituționale, potrivit căreia legea este un act ce trebuie adoptat de Parlament, în conformitate cu principiul bicameralismului, consacrat de prevederilor Art. 61 alin. (2) din Constituție”.

Președintele a menţionat şi despre procedura de legiferare, actul trebuie să fie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului.