Când și în ce condiții puteți încasa banii din fondul de pensii facultative?


pensie facultativa 1

Mulți oameni pun deoparte „bani albi pentru zile negre.” Așa au luat naștere fondurile de pensii facultative. La acest sistem poate participa atât cel care este angajat, cât și cel care realizează venituri din activități independente, profesionale sau agricole. Contribuția la pensia facultativă presupune cotizarea lunară a până la 15% din venitul brut realizat.

Avantajul acestui fond facultativ de pensii este că fiecare poate contribui fie singur, fie poate depune angajatorul în numele vostru sau puteți contribui împreună respectând limita de maxim 15% din venitul brut. Suma cu care se contribuie la fondul de pensii facultative este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 200 euro într-un an fiscal.

La fel, suma ce reprezintă contribuțiile la fondurile de pensii facultative ale unui angajator proporțional cu cota acestuia de participare este deductibilă la calculul profitului impozabil în limita unei sume reprezentând pentru fiecare participant echivalentul în lei a 200 euro într-un an fiscal.

Rețineți că participanții pot oricând să modifice, să suspende sau să înceteze contribuțiile la un fond de pensii facultativ, sens în care vor înștiința în scris administratorul fondului și angajatorul cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de data suspendării sau încetării contribuțiilor.

Dacă un participant încetează plata contribuției, el va păstra drepturile, cu excepția cazului în care a solicitat un transfer de lichidități bănești către alt fond de pensii facultative. Dacă participantul la un fond de pensii facultative din România a fost detașat într-o altă țară, are dreptul la continuarea plății contribuțiilor la acel fond pe durata detașării sale.

Pot fi cazuri în care un participant devine incapabil să presteze o muncă ca urmare a invalidității, situații în care el va avea dreptul să folosească activul personal. La fel, în cazul participantului care decedează anterior pensionării, activele sale personale evaluate la acea dată se vor distribui beneficiarilor.

Astfel, prin Norma 8/2015 a Autorității de Supraveghere Financiară privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative publicată în Monitorul Oficial 267 din 21 aprilie 2014 s-a stabilit modul în care cei care au cotizat la fondul de pensii facultativ pot folosi banii dacă au împlinit vârsta de pensionare, beneficiază de pensie de invaliditate sau au decedat. Prevederile sale intră în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Cum poate utiliza banii din aceste fonduri persoana care a împlinit 60 de ani?

Persoana care a împlinit 60 de ani și nu a avut minim 90 de contribuții lunare și/sau activul personal nu este cel puțin egal cu suma necesară obținerii pensiei facultative minime are dreptul să opteze pentru intrarea în posesia contravalorii activului net ca plată unică sau să plătească în continuare contribuțiile după împlinirea vârstei de 60 de ani dacă continuă să desfășoare o activitate.

Atunci când participantul achită contribuția și după împlinirea vârstei de 60 ani, are dreptul să solicite oricând contravaloarea activului personal net în baza unei cereri de plată. Pentru a primi banii, cel în cauză va formula o cerere la care va atașa copia valabilă a cărții sale de identitate.

Cum se pot utiliza banii din fondul de pensii facultative în caz de invaliditate?

Participantul care beneficiază de pensie de invaliditate pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității poate obține suma existentă în contul său ca plată unică sau plăți eșalonate în rate pe o durată de maxim 5 ani dacă nu a avut activul personal cel puțin egal cu suma necesară obținerii pensiei facultative minime. Aceeași persoană poate obține în schimb o pensie de invaliditate dacă activul personal este cel puțin egal cu suma necesară obținerii pensiei facultative minime.

În cazul participantului aflat în cazul menționat mai sus, acesta are dreptul să obțină contravaloarea activului net, ca plată unică. În cazul invalidității de gradul I și II când se constată pierderea totală a capacității de muncă, participantul are dreptul să obțină contravaloarea activului personal net.

În acest caz, cel interesat va depune o cerere scrisă prin care va cere plata drepturilor cuvenite, decizia administrativă privind acordarea pensiei de invaliditate, decizia medicală privind capacitatea de muncă care trebuie să conțină mențiunea „nerevizuibil”, copia cărții de identitate, certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat sau o declarație pe proprie răspundere că nu deține acest act.

Noutățile legislative precizează că pentru invaliditatea de gradul III, participantul poate opta pentru suspendarea sau pentru continuarea contribuțiilor. Știrile juridice arată că dacă participantul decide suspendarea plății contribuțiilor, acesta își va păstra drepturile pe toată durata suspendării.

Cum se utilizează activul personal net în caz de deces al participantului?

Dacă participantul la un fond de pensii facultative a decedat înainte de a solicita deschiderea dreptului la pensie, beneficiarul acestuia are dreptul la plata contravalorii activului net sau a cotei-părți cuvenite din activul personal al participantului.

Pentru a primi contravaloarea activului personal net, fiecare beneficiar va depune la administratorul fondului de pensii facultative o cerere în acest sens, certificatul de deces, cel de moștenitor și copia actului de identitate. Dacă beneficiarii sunt minori, cererea poate fi semnată și depusă de persoana care exercită drepturile și obligațiile părintești (părintele supraviețuitor, tutorele) sau de curator.

Noutățile legislative precizează că plata activului personal net al participantului decedat se va vira într-un cont bancar deschis pe numele minorului sau prin mandat poștal la domiciliul acestuia.

Dacă administratorul ia act de decesul unui participant, va informa potențialii beneficiari și le va transmite la ultima adresă de domiciliu sau corespondență comunicată de participant o informare privind drepturile pe care aceștia le au asupra activului participantului.

Noutățile legislative precizează că dacă nu se primește nicio solicitare de plată a activului de la beneficiari, administratorul va retransmite anual informarea timp de 3 ani. După acest timp nimeni nu mai are dreptul de a solicita plata activului. Cei 3 ani curg de la data decesului sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești declarative a morții.

În cât timp se achită banii din aceste fonduri?

În termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii documentației complete, se vor achita sumele cuvenite participantului/beneficiarului. Dacă se cere completarea sau înlocuirea actelor, termenul de 10 zile lucrătoare va fi întrerupt și un nou termen va curge de la data depunerii documentației complete.

Rețineți că suma care va fi plătită se calculează având la bază ultima valoare unitară a activului net, calculată și raportată de administrator și de depozitar pentru ziua lucrătoare precedentă celei în care se face plata din care se scad deducerile legale și comisioanele bancare pentru efectuarea viramentelor sau taxele poștale.

Participantul la un astfel de fond este proprietarul activului personal din contul său care nu poate fi urmărit silit, gajat, cesionat sau pentru a garanta credite bancare. Calitatea de participant la fondul de pensii facultativ încetează în momentul efectuării plății ce reprezintă contravaloarea activului personal net.