Substanţele chimice interzise în fabricarea jucăriilor pentru copii


download (1)O Hotărâre adoptată de Guvern prevede introducerea unei limite specifice pentru substanţele chimice utilizate în fabricarea jucăriilor, precum TCEP şi bisfenol A, destinate copiilor mai mici de 36 de luni.

Introducerea unor limite specifice are ca scop suplimentarea condițiilor de protecţie a sănătăţii copiilor, prin stipularea unor reguli mai stricte de utilizare, în fabricarea jucăriilor, a unor substanţe chimice considerate nocive asupra sănătăţii. Actul normativ transpune în legislaţia naţională Directiva 2014/ 79/ UE a Comisiei, Directiva 2014/ 81/ UE a Comisiei şi Directiva 2014/ 84/ UE a Comisiei de modificare a Directivei nr. 2009/ 48/ CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranţa jucăriilor.

Substanța chimică  TCEP (conţinut limită de 5 mg/ kg) – fosfat de tris (2-cloretil) arată că această substanţă migrează uşor şi atunci când este ingerată duce la toxicitate în rinichi, ficat şi creier, provocând deteriorarea sănătăţii, prezentând riscul de a produce cancer. TCPP (conţinut limită de 5 mg/ kg) fosfat de tris (2-cloro-1-metiletil) şi TDCP (conţinut limită de 5 mg/ kg) fosfat de tris (2-cloro- 1-(clormetil) etil) – aceste substanţe sunt înlocuitori ai TCEP, care au aceleaşi proprietăţi fizico-chimice.  De asemenea  substanţa bisfenol A are o acţiune de modulare a activităţii endocrine într-o serie de teste de screening în vitro şi în vivo, şi produce efecte adverse asupra dezvoltării, la doze mici.

Actul normativ stabileşte că o altă substanţa – nichelul – poate fi utilizată doar în jucării şi componente ale jucăriilor confecţionate din oţel inoxidabil, precum şi în componente ale jucăriilor destinate a fi conductoare de curent electric.