Legea partidelor politice, adoptată


54ec9fe3682ccf8204f4e3bb

În data de 22 aprilie, plenul Senatului a adoptat, cu 100 de voturi “pentru”, 9 voturi “împotrivă” şi o abţinere, propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii partidelor politice nr.14/2003, prin care un partid se va putea înfiinţa doar cu trei membri.

Potrivit raportului comisiei de cod electoral, propunerea legislativă este ca o consecinţă a modificărilor legislative în materie electorală, adaptate ulterior revizuirii Constituţiei, în 2003.

Un obiectiv important al comisiei de cod electoral a fost “eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid”.

De asemenea, s-au eliminat prevederile care leagă organizarea internă a partidelor de organizarea administrativ teritorială a ţării. Astfel, se creează posibilitatea de a înfiinţa partide locale, independent de diviziunea adminstrativ-teritorială existentă, ceea ce va avea un rol însemnat în dinamizarea vieţii politice la nivel local.

Printre modificările aduse de propunerea legislativă se mai află eliminarea codului numeric pesonal (CNP-ului) din lista semnăturilor de susţinere a membrilor fondatori și modificarea unuia dintre criteriile privind constatarea inactivităţii unui partid politic.

Legea urmează să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.