Strategia Arhivelor Naţionale pentru perioada 2015 – 2021


arhive nationale
Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Strategiei Arhivelor Naţionale pentru perioada 2015 – 2021.

Proiectul de act normativ prevede costuri totale de 913.241.000 lei, din care aproape 225.974.000 lei vor fi alocaţi pentru iniţierea şi promovarea unui proiect de lege al Arhivelor şi crearea unui Consiliu Naţional al Arhivelor cu caracter interministerial pentru elaborarea politicilor arhivistice.

“Strategia Arhivelor Naţionale 2015-2021 implică activităţi ce vor fi realizate în limita fondurilor alocate anual, prin Legea bugetului de stat, precum şi prin realizarea absorbţiei fondurilor europene şi asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinanţarea proiectelor realizate cu acestea. Obiectivele propuse şi bugetul aferent atingerii lor au caracterul de măsuri reparatorii, de recuperare a gravelor întârzieri în dezvoltarea ANR ca instituţie de arhivă europeană, cauzate de cei 35 de ani de austeritate bugetară la care au fost supuse Arhivele româneşti de la începutul anilor 80 până în prezent”, se arată în document.

Potrivit documentului, prima etapă o presupune “iniţierea şi promovarea unei noi legi a Arhivelor Naţionale, precum şi a unui statut al personalului de specialitate al Arhivelor Naţionale, care să răspundă în mod realist şi eficient necesităţii de modernizare a instituţiei şi a domeniului său de competenţă, în conformitate cu actele comunitare aferente”.

Una dintre deficienţele actuale ale Arhivelor Naţionale constă, potrivit notei de fundamentare a proiectului, în capacitatea restrânsă de a răspunde solicitărilor persoanelor fizice şi juridice, de valorificare a informaţiei din documente şi de a asigura controlul şi asistenţa de specialitate la creatorii şi deţinătorii de documente.

Alte probleme identificate de MAI sunt spaţii şi dotări insuficiente pentru preluarea şi conservarea documentelor aflate atât în depozitele creatorilor şi deţinătorilor, cât şi în cele ale Arhivelor Naţionale ale României.