Proiectul cu privire la combaterea efectelor fumatului poate duce la pierderea a 20.000 locuri de muncă


tigara electonicaProducătorii de ţigarete declară că proiectul de amendare a legii cu privire la combaterea efectelor fumatului poate duce la pierderea a 20.000 locuri de muncă prin efecte în lanţ asupra zonei de aprovizionare şi distribuţie şi ar putea înjumătăţi cifra de afaceri pentru circa 50% din punctele de vânzare care comercializează ţigarete.

Astfel, ei au depus la Camera Deputaţilor un punct de vedere cu privire la propunerea de interzicere totală a fumatului în spaţiile publice închise şi de interzicere a comercializării produselor din tutun la o distanţă de mai puţin de 250 metri de spitale şi unităţi de învăţământ.

“Evaluăm că, dintr-un total de 73.000 de puncte de vânzare cu amănuntul a produselor din tutun, aflate la ora actuală în România, vor fi afectate peste 46% la nivel naţional: 54% în mediul urban şi 27% în mediul rural. Dat fiind că în Bucureşti există peste 500 unităţi de învăţământ şi peste 100 de unităţi medicale, impactul evaluat este de 65% din numărul punctelor de vânzare (…)”, se precizează în documentul menţionat.

Conform semnatarilor, “restricţia listării produselor din tutun va reduce cifra de afaceri a comercianţilor afectaţi cu 35% până la 50%”.