Trecerea STS în subordinea MAI, respinsă


imunitatePlenul Senatului a respins proiectul de lege cu privire la trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea Ministerului de Interne, după primirea unor puncte de vedere negative din partea CSAT, SRI şi SIE.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţi şi senatori PSD şi are referire la modificarea Legii 92/1996 privind organizarea şi funcţionarea STS, publicată în Monitorul Oficial nr. 169/1996, a OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, dar şi a altor acte normative, Senatul fiind cameră decizională.

Potrivit instituţiilor CSAT, SRI şi SIE, prin modificarea statutului STS şi trecerea acestuia la MAI ”pot fi generate situaţii de natură să producă disfuncţii în buna funcţionare a instituţiilor din cadrul Sistemului securităţii naţionale, administraţiei publice centrale şi locale”.

Conform proiectului de lege, STS se reorganizează ca departament de telecomunicaţii speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi sau eliberaţi din funcţie prin decizia primului ministru.