Vătămarea corporală din culpă mai este considerată infracțiune? Ce prevede noul Cod Penal ?


cod penal

Aproape că nu trece zi fără să aflăm despre grave accidente rutiere care de multe ori se soldează cu victime. Deși suntem avertizați că viteza excesivă, conducerea sub influența băuturilor alcoolice și neatenția la volan au ca și consecință rănirea sau decesul unor persoane, unii șoferi desconsideră aceste avertismente.

Într-un studiu făcut s-a constatat că România și Letonia se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de pietoni decedați în urma unor accidente rutiere și înregistrează cele mai multe decese în acest tip de accidente.

O problemă care  a iscat controverse în practica instanțelor de judecată a fost aceea de a ști dacă accidentarea anterior intrării în vigoare a noului Cod Penal de către un șofer care nu consumase băuturi alcoolice a unei persoane care a necesitat îngrijiri medicale de până la 90 de zile  mai este considerată infracțiune potrivit noii legi penale și dacă se mai pedepsește.

Caz practic

La data de 19 mai 2010 șoferul RI a accidentat-o pe partea vătămată care se angajase în traversarea străzii în mod regulamentar. Victima a fost transportată la spital unde a avut nevoie de îngrijiri medicale de 80-90 de zile pentru a se vindeca.

În septembrie 2013 RI a fost găsit vinovat și a fost condamnat prin sentință definitivă la pedeapsa închisorii de 3 luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă prevăzută de vechiul Cod Penal.

Împotriva acestei sentințe RI a formulat contestație la executare care i-a fost respinsă. RI a atacat această decizie la Tribunalul București și în noiembrie 2014, iar instanța a considerat că trebuie sesizată ÎCCJ în vederea lămuririi următorului aspect: dacă în urma unei fapte comise din culpă ce are ca și consecință producerea unor leziuni ce necesită îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, fapta este infracțiune doar dacă a fost comisă de o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice sau a unei substanțe psihoactive sau a fost comisă în desfășurarea unei activități ce constituie prin ea însăși infracțiune.

Știrile juridice arată că ÎCCJ a trebuit să specifice dacă infracțiunea de vătămare corporală din culpă din vechiul Cod Penal care a pricinuit integrității corporale și sănătății o vătămare ce necesită îngrjiri medicale mai mari de 60 de zile își găsește corespondentul în infracțiunea de vătămare corporală din culpă din noul Cod Penal sau este dezincriminată.

Ce prevede infracțiunea de vătămare corporală din culpă din actualul Cod penal?

Începând cu 1 februarie 2014 Codul Penal prevede că infracțiunea de vătămare corporală din culpă este fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane care are nevoie de îngrijiri medicale de maxim 90 de zile, dacă fapta este săvârșită din culpă de o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice sau a unei substanțe psihoactive sau a fost comisă în desfășurarea unei activități ce constituie prin ea însăși infracțiune. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Noutățile legislative arată că actualul Cod Penal prevede dezincriminarea unei fapte dacă aceasta a fost comisă anterior datei de 1 februarie 2014 și nu mai constituie infracțiune potrivit noii legi datorită modificării elementelor constitutive ale infracțiunii și/sau ale formei de vinovăție. Consecința imediată a dezincriminării este că executarea pedepselor, a măsurilor educative și a celor de siguranță pronunțate anterior datei de 1 februarie 2014 vor înceta prin intrarea în vigoare a noii legi.

Ce a decis ÎCCJ?

Analizând actele dosarului, ÎCCJ a pronunțat Decizia 4/2015 care a fost publicată în Monitorul Oficial 244 din 9 aprilie 2015. Practic, ÎCCJ a fost sesizată să se pronunțe dacă producerea unui accident de circulație soldat cu vătămări corporale care au necesitat îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile nu mai este infracțiune dacă șoferul nu se afla sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive.

O faptă este dezincriminată de actualul Cod Penal dacă în noua lege acea infracțiune nu mai apare, cum este cazul tulburării de posesie și dacă actuala lege restrânge sfera unui text, de exemplu când o faptă se putea comite sub legea veche cu intenție și culpă și în prezent fapta nu mai este infracțiune dacă este săvârșită din culpă.

Astfel, nicio faptă nu va fi considerată ca fiind infracțiune dacă  nu există lege care să prevadă expres acest lucru și nu va putea fi aplicată nicio pedeapsă dacă aceasta nu era prevăzută de lege pentru fapta comisă. Știrile juridice subliniază faptul că legea penală nu se aplică faptelor săvârșite sub legea veche dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă.

Noutățile legislative ale noului Cod Penal prevăd că dezincriminarea va opera atunci când sub imperiul noii legi fapta comisă de inculpat nu mai întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni.

Comparând infracțiunea de vătămare corporală în forma neagravantă cu cea agravantă din vechea reglementare rezultă că urmarea imediată era vătămarea integrității corporale sau a sănătății ce necesita îngrijiri medicale mai mari de 10 zile și până în 60 de zile pentru forma neagravantă și peste 60 de zile pentru forma agravantă.

În reglementarea actuală a Codului Penal infracțiunea de vătămare corporală din culpă are ca urmare producerea de leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane ce necesită îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile. Noutățile legislative actuale impun încă trei condiții pentru a ne afla în prezența acestui tip de infracțiune: șoferul trebuie să se afle la data săvârșirii faptei sub influența băuturilor alcoolice sau a unei substanțe psihoactive sau în desfășurarea unei activități ce constituie prin ea însăși infracțiune.

Noutățile legislative ale Deciziei ÎCCJ stabilesc că infracțiunea de vătămare corporală din culpă din vechiul Cod Penal în ipoteza în care fapta  a produs o vătămare ce a necesitat îngrijiri medicale între 11 și 90 zile, dar șoferul nu se afla sub influența băuturilor alcoolice sau a unei substanțe psihoactive sau în desfășurarea unei activități ce constituie prin ea însăși infracțiune, la data săvârșirii faptei, nu mai este considerată a fi infracțiune începând cu 1 februarie 2014, fiind dezincriminată.

Uite infracțiunea, nu e infracțiunea!

Noul Cod Penal a adus cu sine o serie de modificări care au dus la dezincriminarea unor fapte cum ar fi prostituția și tulburarea de posesie și au îmbrăcat alte infracțiuni în haine noi: complotul și asocierea în vederea săvârșirii de infracțiuni apar în cadrul infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, iar primirea de foloase necuvenite a fost inclusă în conținutul infracțiunii de luare de mită.

Probabil că în actuala formă Cod Penal va genera sesizări atât ale Curții Constituționale, cât și ale ÎCCJ pentru dezlegarea unor probleme de drept ce creează confuzie în practica instanțelor.