Bonurile fiscale îţi pot aduce câştiguri substanţiale… Numai să-ţi surâdă şansa!


luckOrganizarea loteriei bonurilor fiscale a fost gândită ca mijloc de stârpire a evaziunii fiscale şi de încurajare a cumpărătorilor să solicite bonurile fiscale, în scopul fiscalizării veniturilor fiecărui comerciant. În cea de-a doua zi a sărbătorilor de Paşti a avut loc întâia extragere a numerelor pe baza cărora se vor stabili primii câştigători ai loteriei bonurilor fiscale.

Pentru ca absolut toţi colecţionarii de bonuri fiscale să poată afla dacă se află ori ba în tagma câştigătorilor, procesul-verbal care conţine rezultatul extragerii (desfăşurată-n direct, la TV) are să fie publicat atât pe site-ul Loteriei Române, cât şi pe cel al Ministerului Finanţelor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. De-acum, Fiscul nu mai e asociat doar cu strângerea birurilor de la popor, cu sancţiuni severe şi controale dure, ci, iată… şi cu activităţi de premiere!

 

Ca să poţi câştiga trebuie să participi!

Conform noilor ştiri juridice, Ordinul 417/2015 pentru aprobarea Instrucţiunilor de punere în aplicare a OG 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, a Regulamentului de organizare şi desfăşurare a extragerilor loteriei bonurilor fiscale, a modelului şi conţinutului cererii de revendicare a premiilor la loteria bonurilor fiscale, precum şi pentru instituirea comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor loteriei bonurilor fiscale a văzut lumina tiparului în „Monitorul oficial” 240/2015.

După existenţa şi numărul câştigătorilor, vom vedea dacă, de astă dată, ziua de 13 aprilie (a primei extrageri) s-a dovedit una de bun augur. Premiul pus în joc are o valoare totală de un milion de lei! Cu cât vor fi mai mulţi câştigători, cu atât vor trebui să se mulţumească cu sume mai mici… Desigur, nici chiar atât de mici precum sunt, din punct de vedere matematic, şansele de-a câştiga!

Oricum, nu poţi câştiga decât dacă-ţi încerci şansele, cât de minuscule! Iar aceasta nu presupune vreo muncă de Sisif. Trebuie doar să păstrezi bonurile fiscale – pe care oricum, de vreo lună încoace, mai toţi comercianţii se arată preocupaţi să le ofere, şi să fii pe fază ulterior.

Poţi deveni şi tu unul dintre puţinii cetăţeni privilegiaţi ai sorţii cărora Fiscul le dă bani în loc să le împuţineze câştigurile, aşa cum procedează lună de lună faţă de toţi ceilalţi români care obţin venituri. Să te tot bucuri de asemenea plusuri în contabilitate, nu-i aşa?

Partea bună este că, pentru a fi luate-n seamă, bonurile fiscale nu trebuie să fie înregistrate sau depuse la vreo instituţie, în prealabil. Ai cumpărat un bun, un serviciu? Ţi-ai primit bonul? Nu trebuie decât să-l păstrezi. Nu ai de făcut drumuri pe la ANAF sau altundeva, ci doar să stai cu privirile aţintite la televizor sau pe site-urile instituţiilor implicate, pentru a vedea dacă norocul ţi-a surâs ori ba, la extragere.

Extragerile vor fi efectuate de către Loteria Română, care va pune la dispoziţie şi materialele necesare, urnele şi bilele, care or să fie luate la verificări de către reprezentanţii comisiei anume întrunită, din alcătuirea căreia va face parte câte un trimis al Loteriei Române, Ministerului de Finanţe şi ANAF-ului.

Ministerul Finanţelor stabileşte fondul anual de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale, dar şi modul de repartizare lunară a acestuia. Fondul anual de premiere conţine sumele acordate, ca premii, atât în cadrul Loteriei bonurilor fiscale organizate lunar, cât şi ocazional.

Chiar dacă şansele de câştig nu sunt… mirobolante, românul este prieten la cataramă cu speranţa şi crede (cam prea mult!) în noroc, astfel că e suficient să viseze la modul în care ar putea cheltui nişte zeci bune de mii de lei, ca să se mobilizeze în scopul adunării unui număr cât mai mare de bonuri fiscale.

 

Cum se stabilesc numerele câştigătoare?

Trebuie spus că nu pot fi câştigătoare decât bonurile cu valoarea mai mare sau egală cu 1 leu şi, totodată, mai mică sau egală cu 999,99 lei. La extragerea variantelor câştigătoare, se introduc bilele în urne, în prezenţa comisiei de tragere, pentru fiecare fază a loteriei bonurilor fiscale. În etapa I se extrag bilele 1, 2, 3, (până la 12) corespunzătoare lunilor care participă (pentru extragerile ocazionale, organizate pentru minimum două luni) iar în etapa II se introduc bilele de la 1 la până la 28, 29, 30, 31, după caz (însemnând ziua de emitere a bonului fiscal). În cea de-a treia fază se introduc bilele de la 0 la 9 (pentru extragerea cifrelor ce vor arăta valoarea totală a bonului fiscal câştigător). Mult succes!

 

Cât durează până la achitarea câştigurilor?

Tendinţa firească a oricărui câştigător este de a se prezenta cât mai repede să fie validat ca atare, pentru a putea să-şi ridice premiul. Cel pe care soarta l-a mângâiat pe creştet, dăruindu-i ceva bani de cheltuială din mâna Fiscului, trebuie să ştie că termenul ce i se oferă pentru a-şi ridica premiul nu-i nelimitat. Amânările pot conduce la pierderea drepturilor! Revendicarea premiilor se face în maximum 30 de zile de la data extragerii. Acest interval reprezintă un termen de decădere din dreptul de a revendica premiul.

Câştigătorul trebuie să ia cu sine actul de identitate şi să se prezinte cât mai curând la o unitate ANAF din teritoriu. Va completa o cerere-tip, pe care o va preda împreună cu o copie de pe actul de identitate şi cu bonul cel norocos, cu scopul de a primi, ulterior, premiul. Cetăţeanul câştigător poate pretinde, la predarea bonului, o copie pe care va figura textul “Conform cu originalul”.

Norocosul nu va avea extrem de mult de aşteptat până ce va intra în posesia banilor. Dar nici nu va căpăta premiul atât de iute încât să nu aibă timp să cugete la modul în care-i va cheltui. După ce bonul câştigător va fi depus la ANAF, are să aibă loc verificarea autenticităţii sale şi dacă totul va fi în regulă, premiul va ajunge la destinatar în cel mult 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare.

De obicei, banii câştigaţi extrem de uşor, fără pic de sudoare, se cheltuie… şi mai uşor. Dar cui îi pasă? E problema celui căruia soarta i-a surâs! Câştigătorul va deveni, pe viitor, şi mai motivat să ceară bonurile fiscale cu fiecare ocazie. Vestea se duce! Se vor contamina şi alţii cu obiceiul strângerii frenetice de bonuri fiscale, spre a participa la acest nou joc… de noroc!