A început Campania de primire a cererilor unice de plată


cc+oleseaCampania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 a început, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). De asemenea s-a prelungit termenul final de depunere a cererilor unice de plată, până la data de 15 iunie 2015, fără penalizări.

Fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare, sunt beneficiari.

Reamintim că eligibile la plată sunt exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare, pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. În cazul serelor și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de de 0,3 hectare, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,1 hectare.

Cererea unică de plată trebuie să fie însoțită de documente necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Cererea unică de plată se poate completa electronic doar de fermierii deja înregistrați la APIA în campaniile precedente, și care intenționează să solicite sprijin pe suprafață în acest an.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafață sunt finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).