Proiect –Vrei să exerciți profesia de medic veterinar? Ai obligația la un an de stagiu!


medic veterinar

Will Rogers spunea că „cei mai buni medici din lume sunt medicii veterinari. Un medic veterinar nu își poate întreba pacientul de ce suferă…el trebuie să știe! „ Cei care și-au ales această nobilă profesie au înțeles că animalele, ca și oamenii au nevoie să fie tratați corespunzător atunci când suferă de vreo afecțiune și trebuie să aibă parte de îngrijire adecvată. Până la urmă,  „nivelul de civilizație a unei națiuni este dat de atitudinea față de animale.”  (Mahatma Gandhi)

Pasiunea cu care acești oameni își exercită meseria se poate citi în atitudinea pe care o au față de micii pacienți pe care îi tratează cu atâta grijă. Acești oameni au înțeles că „ochii animalelor au puterea de a vorbi o limbă minunată.”( Martin Buber)

Legiuitorul a considerat că se impunea să aducă anumite modificări și completări legii 160/1998 privind organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar republicată în Monitorul Oficial 433 din 23 mai 2005, astfel încât a lansat în dezbatere publică un proiect de lege în acest sens. Dacă va primi votul celor două Camere și va fi promulgată de Președintele României, legea va intra în vigoare în 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cine poate exercita profesia de medic veterinar?

Noutățile legislative precizează că pot exercita această profesie cei care au absolvit cu diplomă de licență de medic veterinar o instituție de învățământ superior acreditată în România. Aceleași drepturi le au și cei care au obținut diplomă, certificat sau alt document similar eliberat de instituțiile acreditate din statele membre UE.

Cei care își exercită permanent această profesie pe teritoriul României, în regim salarial, în sectorul public sau privat, sau lucrează în mod independent, trebuie să facă parte din Colegiul Medicilor Veterinari din România. Ei se vor înscrie în filiala în raza căreia își vor desfășura activitatea, ocazie cu care vor primi cardul de membru. Știrile juridice precizează că cei care la data intrării în vigoare a legii au primit cărți de identitate de la Colegiul Medicilor Veterinari, le vor preschimba cu carduri de membru.

Introducerea obligativității stagiului

 În scopul de a dobândi abilități și competențe sporite, legiuitorul propune ca absolvenții licențiați ai facultăților de medicină veterinară acreditate în România, să efectueze anterior dobândirii dreptului de liberă practică și de a avea parafă, un stagiu de pregătire de un an. Știrile juridice arată că aceste prevederi se vor aplica începând cu promoția 2016.

Stagiul se va putea efectua doar în unități medicale veterinare de asistență sub îndrumarea unui medic veterinar tutore. Absolvenții vor avea calitatea de medici veterinari stagiari și vor avea competențe limitate în această perioadă de stagiu de un an.

Noutățile legislative stabilesc că pe durata stagiului, medicii veterinari stagiari sunt scutiți de la plata cotizațiilor lunare pentru calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari din România. Pe durata stagiului, angajatorul la care își desăvârșește pregătirea viitorul medic veterinar, va fi scutit de plata contribuțiilor obligatorii datorate pentru veniturile de natură salarială ale medicului veterinar stagiar.

După finalizarea stagiului, dobândirea dreptului de liberă practică, de a utiliza pafara și de a înființa unități medicale veterinare, se va face în baza unei cereri adresate Colegiului Medicilor Veterinari din România. La  cerere se va atașa extrasul Revisal care dovedește efectuarea stagiului și recomandarea medicului veterinar tutore.

Obligativitatea de a urma cursuri de perfecționare profesională

Ca în orice profesie, și în cazul medicilor veterinari de liberă practică, este obligatoriu ca aceștia să urmeze cursuri de dezvoltare profesională pentru a-și lărgi bagajul de cunoștințe și a-și crește gradul de pregătire profesională.

Cursurile la care trebuie să participe sunt avizate și acreditate de Colegiul Medicilor Veterinari din România care decide și numărul de credite aferent fiecărui curs și numărul total de credite pe care fiecare medic veterinar are obligația să le acumuleze.

Noutățile legislative arată că, dacă timp de doi ani consecutivi medicii veterinari de liberă practică nu realizează numărul de credite stabilit, vor fi suspendați din exercițiul profesiei până la data acumulării numărului respectiv de credite.

Medicii veterinari pot opta pentru următoarele forme de pregătire complementară: cursuri postuniversitare, de masterat, de specializare, de doctorat și studii postdoctorale. Legiuitorul precizează că medicul veterinar specialist este medicul veterinar care deține titlul de „diplomat” într-un domeniu strict al medicinii veterinare, obținut în urma examenului susținut la un colegiu european corespondent. Rețineți că acestora li se recunoaște automat de către Colegiul Medicilor Veterinari din România titlu de medic veterinar specialist. Titlul de medic veterinar specialist este recunoscut atâta timp cât certificatul de diplomat al medicului veterinar este valabil.

Nedemnități și incompatibilități

Va fi nedemn de a exercita profesia cel care a fost condamnat definitiv pentru săvârșirea unei  infracțiuni în împrejurări legate de exercitarea profesiei de medic veterinar și pentru care nu  a intervenit reabilitarea și cel căruia i s-a aplicat interdicția de a profesa pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească sau disciplinară.

Este incompatibilă exercitarea profesiei de medic veterinar cu ocupațiile care aduc atingere demnității și independenței profesiei de medic veterinar sau bunelor moravuri. În același caz de incompatibilitate este și medicul a cărei stare de sănătate fizică sau psihică este necorespunzătoare sau acesta folosește cu bună știință cunoștințele, metodele și tehnicile medicale veterinare în defavoarea animalelor supuse actului medical veterinar sau în scop ilegal.

Rețineți că pe timpul stării de incompatibilitate se suspendă calitatea de membru în Colegiul Medicilor Veterinari din România și dreptul de exercitare a profesiei.

Suspendarea dreptului de a profesa

Vor fi sancționați cu suspendarea calității de membru și a dreptului de a profesa medicii veterinari care nu își achită cotizațiile la Colegiul Medicilor Veterinari din România timp de  6 luni. Vor fi repuși în drepturi după ce achită integral cotizația datorată.

Medicii veterinari se pot suspenda și la cerere dacă timp de 5 ani întrerup exercitarea profesiei pe teritoriul României. Aceștia pot cere suspendarea calității de membru pe această perioadă. Noutățile legislative arată că pe această durată este suspendată și plata cotizației și dreptul de a profesa.

Întreruperea exercitării profesiei de medic veterinar pe o durată mai mare de 5 ani, va duce de drept la pierderea calității de membru în Colegiul Medicilor Veterinari din România.

Profesia de medic veterinar, o meserie nobilă

Medicul are o profesie nobilă pentru că salvează vieți, aduce alinare acolo unde este suferință, însă, dacă „medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea.”  (Louis Pasteur)

Îți poți da seama de sufletul unui om dacă-l vezi cum tratează animalele, pentru că „ mila pentru animale este în mod esențial legată de bunătatea caracterului. Oricine e crud cu ele, nu poate fi bun față de oameni.” (A. Schopenhauer)