Comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă suferă unele modificări


bani
Art. 33 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, a fost completat prin Legea nr. 57/2015 publicată în Monitorul Oficial al României nr. 202/2015.

Astfel actul normativ prevede că orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus.

De asemenea, legea completează OG nr. 99/2000 cu prevederi referitoare la modul de expunere a produselor comercializate cu preț redus, înainte cu 3 zile de expirarea termenului de valabilitate, produsele aflate la comercializare cu preţ redus/oferte promoţionale, cu 3 zile înainte de expirarea datei durabilităţii minimale/datei-limită de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare, se sortează şi se expun la comercializare, pe rafturi sau în standuri, delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor. Nerespectarea acestor prevederi este considerată practică comercială incorectă şi se sancţionează conform reglementărilor legale în vigoare.