Noi reglementări prv. organizarea examenului de absolvire a învățământului postliceal din cadrul MAI


absolvent MAI

Mulți cred că pentru a reuși să promovezi un examen trebuie să urmezi o rețetă miraculoasă prin care poți cu efort minim să obții rezultate maxime. Toți cei care au trecut cu bine peste examene au găsit formula care le-a asigurat reușita. „Rețeta succesului: studiază atunci când alții dorm; muncește atunci când alții lenevesc; pregătește-te pe când alții se joacă; visează în vreme ce alții doar își doresc.”  (William A. Ward)

Acest sfat ar trebui să îl urmeze și absolvenții școlilor postliceale din cadrul MAI unde examenul de absolvire bate la ușă. Prin prisma viitoarei meserii și a responsabilităților pe care le implică, s-a dovedit că doar cei disciplinați și conștiincioși reușesc. Legiuitorul a elaborat Ordinul 24/2015 pentru aprobarea metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de absolvire a învățământului postliceal din Ministerul Afacerilor Interne publicat în Monitorul Oficial 192 din 23 martie 2015. Prevederile sale au intrat în vigoare chiar de la publicare.

Cine se poate înscrie la examenul de absolvire?

Noutățile legislative prevăd că se pot înscrie elevii promoției curente care au situația școlară încheiată la toate modulele din programă și au obținut creditele prevăzute în standardul de pregătire profesională. O altă condiție pentru a susține acest examen este să fie declarați apți medical de comisia de examinare medicală și apți psihologic de comisia de evaluare psihologică.

Candidații care au fost declarați inapți medical și/sau psihologic pot susține la cerere pe proprie răspundere probele examenului de absolvire, dar nu vor primi grad profesional/militar și nu vor fi repartizați în unități ale MAI.

Noile știri juridice precizează că acei candidați care din diferite motive nu se înscriu pentru susținerea examenului de absolvire odată cu seria din care fac parte pot susține examenul o singură dată cu seria următoare în aceleași condiții prevăzute pentru candidații promoției curente. Rețineți că aceștia nu mai au calitatea de elev și odată cu absolvirea seriei din care fac parte încetează și acordarea drepturilor specifice de natură financiară, de echipament și de hrănire.

Candidații declarați nepromovați în anul absolvirii nu dobândesc certificat de competențe, grad profesional/militar și nu sunt repartizați în unități MAI. Acești candidați pot susține examenul de absolvire încă o dată cu seria următoare.

În cazul candidaților care provin din promoția anterioară anului în care susțin examenul de absolvire noutățile legislative prevăd obligația ca aceștia să se înscrie la secretariatul unității unde și-au finalizat studiile cu cel puțin 30 de zile înaintea desfășurării examenului. Aceștia vor prezenta în vederea înscrierii următoarele acte:

– cererea de înscriere;

– copia certificatului de căsătorie dacă s-au căsătorit în perioada scursă de la finalizarea studiilor;

– copia actului de indentitate;

– chitanța de plată a taxei de examinare;

– certificat de cazier judiciar;

– rezultatul evaluării psihologice și medicale.

Știrile juridice prevăd că dacă în certificatul de cazier judiciar al candidatului sunt înscrise date care îl fac incompatibil cu calitatea de polițist/cadru militar, acesta nu va mai fi înscris pentru susținerea examenului de absolvire.

 Care sunt probele la care vor fi supuși candidații?

 Ca orice examen care dorește să testeze cunoștințele acumulate de candidați în anii de studiu, dar și abilitățile practice ale acestora, examenul de absolvire a școlii postliceale din cadrul MAI constă în probe practice, scrise și orale.

Prima probă a examenului este cea practică prin care se verifică competențele practice necesare pentru îndeplinirea sarcinilor specifice calificării. Ea se desfășoară în poligoane și baze sportive sub supravegherea permanentă a comisiei de examinare. Rețineți că nesusținerea probei practice va atrage eliminarea candidatului din examenul de absolvire.

Această probă se notează de la 10 la 1 și nota finală se va calcula ca medie aritmetică a notelor obținute la fiecare componentă a probei, cu două zecimale fără rotunjire. Noutățile legislative prevăd că la fiecare componentă a probei practice, candidatul trebuie să obțină minimum nota 5,00, iar media de promovare trebuie să fie 6,00.

Pot fi cazuri în care candidații să nu poată susține proba practică, deoarece între vizita medicală și data susținerii probei să prezinte afecțiuni ce impun scutire medicală pe o perioadă limitată de timp. Aceștia vor putea participa la examenul de absolvire, o singură dată, cu următoarea serie de elevi.

A doua probă la care sunt supuși candidații este cea scrisă unde se vor verifica cunoștințele de specialitate și capacitatea de sintetizare și sistematizare a acestora. Această probă constă în aplicarea unui test de cunoștințe cu itemi din unitățile de competență specializate, care poate fi tip grilă, cu itemi obiectivi (presupune selectarea răspunsului corect sau a variantei optime de răspuns dintr-o serie de variante), cu alegere multiplă ( se solicită alegerea răspunsului corect sau a celei mai bune variante de răspuns dintr-un număr dat) sau test de cunoștințe cu itemi semiobiectivi (solicită un răspuns scurt de la candidați și permite examinatorului formularea unei judecăți de valoare privind corectitudinea răspunsului oferit) și subiectivi (solicită un răspuns foarte puțin sau deloc orientat spre elaborarea lui; elevul decide asupra elementelor pe care le include în răspunsul său), cu răspuns deschis. Proba durează 3 ore și începe la ora 9,00.

La testul cu itemi cu răspuns deschis candidații vor fi notați pe subiecte cu note de la 10 la 1,00. Pentru a promova trebuie să obțină minim 5,00.

A treia probă de foc la care vor fi supuși candidații este cea orală. Aceasta constă în rezolvarea unor probleme din toate cele trei categorii de competență (competențe-cheie, generale și specializate). Fiecare candidat va extrage un bilet în care unul dintre subiecte va consta în rezolvarea unei spețe. Fiecare candidat va avea 15 minute pentru proba orală. Excepția de la această regulă o reprezintă candidații Școlii de Subofițeri de pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești care vor avea alocate 40 minute.

Fiecare candidat are 2 minute după extragerea biletului, timp în care poate solicita un al doilea bilet. Cei care aleg să extragă și al doilea bilet vor fi penalizați cu 2 puncte din nota finală. Candidații au obligația de a răspunde la toate întrebările de pe bilet și vor primi note de la 10 la 1,00. Pentru a promova această probă, candidatul trebuie să obțină minim 6,00.

Rețineți că la medii egale departajarea se face aplicându-se succesiv următoarele criterii: media de școlaritate, nota de practică, nota la proba scrisă și cea la proba orală.

 Examenul de absolvire, primul pas spre cariera mult-visată

Toți cei care vor trece cu brio peste examenul de absolvire își vor urma visul și vor fi repartizați în unități ale MAI urmând să pună în practică ceea ce au învățat în anii de școală