Proiect – Ai între 16 și 29 de ani? Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru înscrierea în programul „Primul loc de muncă”?


absolvent

Când ești proaspăt ieșit de pe băncile școlii, ai o grămadă de dorințe, speranțe pe care vrei să ți le împlinești. Pare că ai toate atuurile de partea ta: tinerețe, entuziasm, dorința de a face față provocărilor, însă, îți lipsește un singur lucru: experiența. Angajatorii români preferă să angajeze un salariat cu experiență decât unul fără, pentru că nu au timpul și resursele necesare pentru a-l învăța tainele meseriei pe cel neexperimentat.

Având în vedere faptul că facultățile de la noi scot șomeri pe bandă rulantă, dar mândrii posesori de diplome sau absolvenții ajung să lucreze în domenii complet diferite de cele în care s-au specializat în anii de școală, legiuitorul a considerat că se impunea crearea unui cadru legislativ pentru a-i ajuta pe tinerii fără experiență să se angajeze în câmpul muncii.

Având în vedere succesul înregistrat de programul „Prima Casă” și „Prima mașină”, s-a decis la 11 martie 2015 lansarea în dezbatere a unui proiect de lege privind „Primul loc de muncă. ” Cei interesați își pot spune punctul de vedere până la 10 mai 2015. Dacă va trece de cele două Camere ale Parlamentului și va fi promulgată de Președintele României, legea se va aplica începând cu 1 ianuarie 2016. În 90 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial, se vor elabora și normele de aplicare ale acesteia.

Scopul acestui proiect este acela de a oferi tinerilor care nu au reușit să se angajeze șansa de a acumula experiența cerută de majoritatea angajatorilor pentru a putea apoi să își găsească mult mai ușor un loc de muncă. Dacă această lege se va materializa, rata șomajului în rândul tinerilor va scădea și angajatorii vor fi stimulați prin facilitățile fiscale oferite de stat să angajeze tineri. În prezent, sistemul de la noi pare că îi descurajează pe tineri să se angajeze și îi determină să se orienteze spre inactivitate.

Cui se adresează programul primul loc de muncă și ce condiții trebuiesc întrunite pentru a te înscrie?

Vor putea să se înscrie în acest program toți tinerii care au vârsta între 16 și 29 ani care  nu urmează un program de educație sau formare profesională, care nu lucrează în acest moment și care nu au lucrat mai mult de 6 luni.

Angajatorii care se vor alătura acestui program și vor angaja tineri aflați în fața provocării primului loc de muncă vor avea obligația de a-i plăti cu salariul minim brut pe țară garantat în plată și de a le permite să lucreze la firma lor timp de 36 de luni.

Cum sunt stimulați angajatorii să lucreze cu tineri?

Cei care vor încheia contracte de muncă în cadrul programului Primul loc de muncă, vor fi scutiți de plata contribuțiilor privind asigurările sociale pentru aceștia timp de 18 luni. Sumele de bani pentru plata salariilor acestor tineri vor fi asigurate angajatorului de la bugetul asigurărilor de șomaj. Condiția pentru a primi finanțare este ca angajatorul să nu aibă datorii privind neplata contribuțiilor sociale.

Noutățile legislative precizează că nu se pot înscrie în acest program pentru a angaja tinerii instituțiile publice (Parlamentul, Administrația Prezidențială, ministerele, instituțiile publice autonome etc.)

Angajatorul care dorește să beneficieze de finanțare va formula o cerere la agenția pentru ocuparea forței de muncă de pe raza unde își are sediul și în 90 de zile de la data aprobării cererii, îi vor fi virate aceste sume pentru plata tinerilor. Angajatorul va încheia o convenție cu agenția teritorială de ocupare a forței de muncă. Sumele de bani primite vor fi acordate proporțional cu timpul efectiv lucrat de tânar și nu se vor acorda pe perioada în care contractul de muncă este suspendat.

Rețineți că sumele din bugetul asigurărilor de șomaj finanțate din bugetul de stat, se vor acorda în limita sumelor aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru această destinație. Probabil că se va merge pe principiul „primul venit, primul servit.”

Noutățile legislative prevăd că finanțarea acestor prime locuri de muncă pentru tineri se asigură atât de la bugetul asigurărilor pentru șomaj, cât și din fonduri europene.

Ce posibilități au tinerii al căror contract de muncă a încetat anterior celor 18 luni?

În cazul în care raportul de muncă a încetat din inițiativa angajatorului, tânărul are posibilitatea de a se angaja în altă parte cu normă întreagă în 30 de zile de la data încetării contractului de muncă. Angajatorul care acordă o șansă tânărului va putea beneficia, la cerere, de măsurile de finanțare prevăzute de acest program, doar pentru perioada de timp rămasă până la împlinirea celor 18 luni.

Cel de-al doilea angajator va avea obligația de a menține raporturile de muncă cu tânărul pe o perioadă egală de timp cu cea în care a beneficiat de scutirea de la plata contribuțiilor sociale.

Dacă angajatorii încadrează în muncă persoane care, potrivit legii, beneficiază de două sau mai multe măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, pot beneficia, opțional, pentru acele persoane doar de una dintre aceste măsuri.

De exemplu, în prezent, potrivit legii, angajatorii pot încheia contracte de stagii cu tinerii absolvenți de învățământ superior pe o perioadă de 6 luni și primesc de la stat pentru fiecare dintre aceștia 750 lei în fiecare lună. Această suma este deductibilă din contribuția pe care angajatorul o virează lunar în contul asigurărilor pentru șomaj. Dacă acest proiect va deveni lege, angajatorii vor alege fie programul „Primul loc de muncă”, fie contractul de stagiu, neputând primi de două ori bani de la stat pentru același tânăr.

În ce condiții pierde angajatorul finanțarea de la stat?

Tocmai pentru a asigura o siguranță și garanție tinerilor că vor acumula experiența necesară, legiuitorul a condiționat acordarea finanțării de menținerea tinerilor angajați timp de 36 de luni la un angajator.

Angajatorii care decid să înceteze contractul de muncă din proprie inițiativă anterior expirării celor 36 de luni, vor fi obligați să restituie agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate pentru fiecare tânăr căruia i-a încetat contractul de muncă în aceste condiții. Știrile juridice îi obligă pe angajatori ca pe lângă sumele ce trebuie să le restituie să achite și dobânda de referință a BNR la data încetării raporturilor de muncă.

Rețineți că angajatorii nu mai pot beneficia pentru același loc de muncă de o altă măsură de stimulare a ocupării forței de muncă.

O nouă șansă pentru tineri

Salut inițiativa și cred că fiecare tânăr merită șansa de a putea dobândi experiența atât de necesară pentru a se putea angaja ulterior unde va dori. Până la urmă oricâte cunoștințe ai acumula în școală, experiența nu se învață decât pe propria piele, iar școala vieții nu o poți desluși din manualele școlare!

A strâns diplome-ntr-o viață/De-a acoperit pereții/Dar n-a prins un loc în față/Că n-avea și…școala vieții!” (Gavril Moisa)