Dezbatere privind modificarea Normelor metodologice privind raportarea contabilă anuală a instituţiilor de credit


lc+olesea
La 5 martie Banca Națională a României a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru modificarea Normelor metodologice privind întocmirea raportării contabile anuale pentru necesităţi de informaţii ale Ministerului Finanţelor Publice, aplicabile instituţiilor de credit, normele fiind aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 1, publicat în Monitorul Oficial nr. 93 din 14 februarie 2013.

Programul legislativ prevede mai multe modificări la capitolul I, printre care şi modificarea subpunctului 4.1 de la punctul 4, care va avea următorul cuprins:
4.1. Completarea raportării contabile anuale se efectuează folosind Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit, prevăzut la Capitolul VI din Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aplicabile instituţiilor de credit, aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 27/2010, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor corespunzătoare din Normele metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual, conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aplicabile instituţiilor de credit în scopuri de supraveghere prudenţială, aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 6/2014.”

Documentul mai prevede modificări şi mai multor formulare de la capitolul II, cum ar fi:
– formularul de raportare contabilă anuală cod 10 – “Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii”
– formularul de raportare contabilă anuală cod 20 – “Contul de profit sau pierdere”
– formularul de raportare contabilă anuală cod 30 – “Date informative”
– formularul de raportare contabilă anuală cod 50 – “Defalcarea anumitor elemente din contul de profit sau pierdere” etc.