Finalizarea proiectului legii alegerilor locale


downloadProiectul de lege privind alegerile locale, cu stabilirea faptului că preşedinţii consiilor judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, a fost finalizat de către Comisia parlamentară de elaborare a Codului electoral.

Astfel acest proiect de lege, modifică trei legi, şi anume legea alegerilor locale, administraţiei locale şi statutul aleşilor locali, și urmează ca să fie trimis spre dezbaterea Senatului, apoi Camerei Deputaților.

Proiectul prevede ca preşedinţii consiliilor judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii să fie aleşi în mod indirect, prin vot secret de consiliul judeţean, cu majoritate simplă. Aceştia pot fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.

Toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.