Proiect: Noi modificări la prețurile medicamentelor cuprinse în Catalogul Național


descărcareMinisterul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru completarea și modificarea Ordinului ministrului sănătății nr. 245/2012 pentru aprobarea prețurilor la medicamentele cuprinse în Catalogul Național al prețurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piață în România, publicat în Monitorul Oficial nr. 190/2012.

Proiectul a fost elaborat în conformitate cu art. 2, din Ordinului ministrului sănătăţii nr.245/2012 pentru aprobarea preţurilor la medicamentele de uz uman cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă în România, care prevede că: “Preţurile cu ridicata şi amănuntul maximale aprobate sunt valabile până la data de 31 martie 2015”; art. 22, alin.(2) din Anexa 1 la Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.75/30.01.2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, care prevede că: „Trimestrial, în temeiul prezentelor norme, Catalogul Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţã în România este adus la zi cu modificãrile şi completãrile ulterioare”; art. 13, pct.(6) din Anexa 1 la Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.75/30.01.2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, care prevede că: „În cazul îngheţării preţurilor, impusă asupra tuturor medicamentelor sau numai unei categorii de medicamente, Ministerul Sănătăţii efectuează cel puţin odată pe an o analiză pentru a stabili dacă condiţiile macroeconomice impun menţinerea îngheţării” şi Decizia conducerii Ministerului Sănătăţii de îngheţare a preţurilor la medicamente pentru o perioadă de încă 3 luni şi menţinere nemodificată a cursurilor de schimb mediu prognozate de Comisia Naţională de prognoză pentru anul 2012.

Astfel, potrivit proiectului, începând cu data de 1 aprilie 2015 se impune elaborarea unei noi ediţii de catalog care să cuprindă preţurile medicamentelor cuprinse în ultima ediţie a Catalogului Naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţã în România cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi preţurile produselor nou-avizate/reavizate în perioada 12 decembrie 2014 – 11 martie 2015, preţuri calculate în funcţie de cursul valutar utilizat în alcătuirea bugetului pentru anul 2012, respectiv de 4,26 LEI / EUR, curs comunicat de către Ministerul Finanţelor Publice – Comisia Naţională de Prognoză conform deciziei ministrului.