Procedura de sigilare a magazinelor pe perioada de suspendare a activităţii a fost aprobată


inchis-576x330

În Monitorul Oficial al României nr. 149 din data de 27 februarie 2015 a fost publicat Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 218/2015 pentru aprobarea procedurii de sigilare a unităţii operatorului economic pe perioada de suspendare a activităţii, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal.

Actul normativ prevede că, în cazul în care organele de control abilitate dispun măsura suspendării activităţii operatorului economic în punctul de lucru, acestea procedează şi la sigilarea unităţii. În momentul sigilării/desigilării unităţii operatorului economic, organele de control încheie un proces-verbal de sigilare/desigilare.

De asemenea, sigilarea vizează toate căile de acces destinate intrării clienţilor în incinta unităţii operatorului economic.

Concomitent cu sigilarea unităţii, organele de control afişează la loc vizibil un anunţ referitor la suspendarea activităţii operatorului economic, cu următorul conţinut: “ACTIVITATE SUSPENDATĂ DE (Denumire instituţie/structură) PENTRU NEEMITEREA BONURILOR FISCALE”

Potrivit proiectului de ordin, desigilarea unităţii operatorului economic poate avea loc în următoarele situaţii:
– împlinirea termenului pentru care a fost dispusă suspendarea unităţii;
– în baza unei hotărâri judecătoreşti executorii;
– transferul mărfurilor sau bunurilor din incintă;
– schimbarea proprietarului sau utilizatorului (chiriaş, comodatar) spaţiului în care se află unitatea;
– lucrări de reparaţii urgente în incinta unităţii.