Proiect -Vrei să călătorești cu un pașaport electronic? Îl poți obține în câteva zile!


pasaport electronicMultă vreme, pașaportul a fost singurul document cu ajutorul căruia românii au putut vizita țările lumii! După intrarea în Uniunea Europeană, ei s-au folosit de cartea de identitate pentru a călători în țările din acest spațiu. Cu toate acestea, pașaportul a rămas documentul de călătorie care îți asigură, astăzi, posibilitatea de-a vizita însorita Australie, de-a face cunoștință cu viața și cultura celor din Asia, de a te bucura de experiența unui safari în Africa și de a-ți îndeplini visul de a respira aerul american.

Inițiatoarea pașaportului electronic a fost Malaezia, în 1998. Sigur că după statul pionier în acest domeniu au urmat alte țări, printre care și Statele Unite ale Americii, care au introdus pașaportul electronic cu date biometrice din 2006, iar din 2008 se emit doar pașapoarte în acest format, pe teritoriul american.

Ceea ce este interesant de subliniat este faptul că acest tip de pașaport emis în America este singurul pașaport calificat pentru waiver visa, care este un program ce permite resortisanților din anumite țări să călătorească în SUA în scopuri turistice sau de afaceri pe o perioadă de 90 de zile sau mai puțin, fără a  fi necesar să obțină viza.

Legiuitorul român a introdus posibilitatea, pentru cetățenii români, de a opta pentru pașaportul electronic prin OUG 207/2008, publicată în Monitorul Oficial 831 din 10 decembrie 2008. Aceasta a modificat și completat Legea 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, publicată în Monitorul Oficial 682 din 29 iulie 2005.

Noile știri juridice privind pașaportul electronic se referă la un proiect de lege, lansat de legiuitor în dezbatere publică, privind posibilitatea măririi valabilității acestui document de călătorie și al scurtării duratei de eliberare. Cei interesați pot trimite opiniile lor până în 4 aprilie 2015. Dacă va trece de cele două Camere ale Parlamentului și va fi promulgată de Președintele României, va fi publicată în Monitorul Oficial și va fi pusă-n practică.

Dacă acest proiect de lege se va materializa, în termen de 30 de zile la data intrării sale în vigoare, legiuitorul va adopta și normele metodologice de aplicare ale acesteia, urmând a clarifica care vor fi actele necesare, procedura și condițiile privind eliberarea pașapoartelor electronice.

Care sunt principalele modificări propuse de către legiuitor?

Prima modificare se referă la mărirea valabilității pașaportului electronic, fapt determinat de obligația asumată de România, încă din 2012, de a permite cetățenilor români să călătorească în statele membre UE cu documente de călătorie a căror valabilitate este de 10 ani.

În actuala legislație, valabilitatea pașaportului simplu folosit de marea majoritate a românilor este de 3 ani, pentru cei care n-au împlinit 14 ani, de 5 ani pentru cei cu vârsta de la 14 la 25 ani și de 10 ani pentru persoanele care au împlinit 25 ani.

În prezent, valabilitatea pașaportului electronic simplu și de serviciu este de 5 ani, respectiv de 3 ani pentru minorii sub 12 ani. Comparând aceste date cu cele ale altor țări din UE (de exemplu, în Spania pașaportul este valabil 10 ani pentru cei care au peste 30 ani, 5 ani pentru cei cu vârsta sub 30 ani și fără limită pentru cei peste 70 ani, în timp ce în Germania valabilitatea este de 10 ani pentru cei peste 24 ani și de 6 ani pentru cei aflați sub pragul vârstei de 23 ani), ajungem la concluzia că România se situează la coada clasamentului privind valabilitatea pașaportului.

În condițiile în care nivelul de trai la românilor nu este atât de bun încât să-și permită achitarea taxelor pentru eliberarea unui nou pașaport la un interval de timp atât de scurt, legiuitorul român propune alinierea valabilității pașaportului electronic cu cea a țărilor UE. Practic, valabilitatea acestui act în România este la jumătate față de celelalte țări membre UE.

Cu titlu de știri juridice, se propune ca, pentru persoanele de la 18 la 70 ani, pașaportul electronic simplu să aibă o valabilitate de 10 ani, iar peste vârsta de 70 ani să fie eliberat fără limită. În cazul pașaportului de serviciu electronic se respectă aceeași regulă ca la pașaportul simplu. E necesară precizarea că pentru copiii de la 12 la 18 ani valabilitatea va fi de 5 ani iar pentru cei sub 12 ani durata va fi de 3 ani.

Cu cât se va scurta perioada de eliberare a pașaportului electronic?

A doua modificare a legiuitorului vizează reducerea perioadei de eliberare a acestui act, având în vedere valul de nemulțumiri venite din partea celor care au solicitat un astfel de document și care sunt nevoiți să aștepte, în prezent, 30 de zile lucrătoare pentru cererile depuse în țară și 90 de zile lucrătoare pentru solicitările depuse în străinătate.

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul român propune reducerea substanțială a timpului de așteptare pentru doritorii de pașapoarte electronice sau pentru cei care rămân fideli clasicelor pașapoarte.

Astfel, legiuitorul propune 2 zile lucrătoare pentru eliberarea pașapoartelor simple, pentru cererile depuse în țară și în cazul solicitărilor pentru eliberarea în regim de urgență a pașapoartelor simple temporare. Pentru cei care depun cereri în străinătate, termenul pentru eliberarea pașaportului simplu va fi de 7 zile lucrătoare.

Amatorii de pașapoarte electronice care aplică în țară vor avea de așteptat 10 zile lucrătoare, iar dacă depun cererile în străinătate durata va fi de 30 de zile lucrătoare.

Ce date conține pașaportul electronic și cât de sigure sunt acestea?

 Reticența românului în fața tehnicii s-a manifestat atât în privința cardului de sănătate cu cip încorporat, cât și față de pașaportul electronic. Dacă în cazul cardului de sănătate se caută alternative pentru cei care refuză utilizarea lui, în privința pașaportului, legiuitorul oferă în prezent posibilitatea utilizării clasicului pașaport, fără a exista obligativitatea de a deține un pașaport electronic cu date biometrice.

Posesorii acestui nou tip de document de călătorie au inserate, ca date biometrice, imaginea facială și impresiunea digitală a două degete pereche de la ambele mâini (sunt exceptați minorii sub 12 ani și cei cărora, fizic, nu li se pot preleva amprentele).

Autoritățile susțin că datele incorporate în cipul pașaportului electronic sunt sigure, având 50 de elemente de siguranță, față de clasicul pașaport, care are doar 32. Există și persoane care au reușit, cu ajutorul tehnicii avansate, să poată citi, fără ajutorul aparatelor sofisticate ale autorităților, datele aflate în pașapoartele proprii sau ale altora.

Alegerea de-a fi în pas cu tehnologia și de a avea propriile date la vederea altora vă aparține, iar legiuitorul român, prin aceste noi modificări,  nu face decât să îi încurajeze pe români să opteze pentru acest tip de act, eliminând, ca prin farmec, durata de așteptare și birocrația.

Până la urmă, drag român, cu sau fără pașaport electronic, nu-ți face griji, pentru că „Fratele cel mare este cu ochii pe tine, aşa cum spunea George Orwell.