Prevederile legislative privind accesul la datele de trafic informatic


iohanis

Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) va începe din această săptămână reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informaţional şi al securităţii informatice, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis.

La iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) va începe din această săptămână reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informaţional şi al securităţii informatice.

Demersul are drept scop, potrivit Preşedinţiei, “depăşirea blocajului care se înregistrează în prezent, punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ şi efectele acestora“.

Totodată, consultarea va include şi întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai celui academic“, se mai menţionează în comunicat.

Scopul discuţiilor este de a se găsi un echilibru între respectarea libertăţilor individuale şi prevenirea terorismului, criminalităţii cibernetice şi combaterea corupţiei.

Înainte de demararea procesului legislativ se vor respecta prevederile Legii transparenţei decizionale, mai anunţă Administraţia Prezidenţială.