Proiect privind regimul deţinerii şi utilizării armamentului din dotare


computerMinisterul Justiţiei a supus dezbaterii publice proiectul de lege privind regimul deţinerii şi utilizării armamentului din dotare şi operaţiunile cu arme şi muniţii în sistemul administraţiei penitenciare.

Nota de fundamentare a proiectului arată că pentru asigurarea implementării în sistemul administraţiei penitenciare a prevederilor Legii nr. 295/2004, se propun norme care au ca obiect prioritar reglementarea procedurilor necesare deţinerii şi utilizării armamentului din dotare şi operaţiunile cu arme şi muniţii în sistemul administraţiei penitenciare de către structurile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unităţile subordonate, astfel încât să nu fie prejudiciate siguranţa persoanelor private de libertate şi a altor persoane.

Astfel, Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate au obligația de a organiza periodic sesiuni de formare profesională, pentru toți funcționarii publici cu statut special, pentru dobândirea unui comportament reflex privind uzul de armă, în conformitate cu normele legale, precum și cu privire la modul de reacție în astfel de situații.

Proiectul de lege mai arată că funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care au făcut uz de armă sunt obligaţi să anunţe această situaţie, pe cale ierarhică, de îndată ce situaţia o permite. Imediat ce este posibil, informarea se va face în scris.

Folosirea armamentului din dotare, în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau pentru îndeplinirea misiunilor specifice, în condiţiile şi în cazurile prevăzute de lege, înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea civilă pentru pagubele produse.