Ești licențiat în drept? Poți deveni parte a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor


justitieÎn ultima vreme, tot mai mulți tineri își doresc să urmeze cursurile facultății de drept. O parte dintre ei știu clar că își doresc să ajungă judecători, alții visează să fie procurori, iar unii știu sigur că meseria de avocat li se va potrivi mănușă.

Având în vedere valul mare de absolvenți ai facultăților de drept, atât ai celor de stat, cât și ai celor private, există o triere drastică, atunci când tinerii posesori de diplome de licențiat în drept participă la examenul de intrare în magistratură sau în barou. Pe principiul mulți veniți, puțini aleși, o mare parte dintre ei nu reușesc să promoveze aceste examene.

Faptul că au o diplomă de licență în drept le deschide numeroase perspective de angajare. Printre acestea se numără și șansa de a face parte din personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor. În timp, o dată cu vechimea și experiența acumulată pe acest post, pot participa la examenul care le dă dreptul să ocupe funcții de execuție.

Condițiile de participare la acest concurs și modul de organizare au fost stabilite prin Hotărârea CSM 1260/2014, publicată în Monitorul Oficial 7 din 6 ianuarie 2015.

Ce condiții trebuie întrunite pentru a participa la acest examen?

Se pot înscrie la concurs cei care au cetățenia română, capacitate deplină de exercițiu, sunt licențiați în drept, cunosc limba română, nu au antecedente penale sau cazier fiscal și sunt apți medical și psihologic. Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că trebuie să fi avut la ultima evaluare calificativul “foarte bine” și să nu fi fost sancționati disciplinar în ultimii 3 ani anteriori examenului.

Rețineți că la acest concurs nu pot participa judecătorii și procurorii detașați în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și al Institutului Național al Magistraturii, pe posturi de personal asimilat.

Când au loc înscrierile?

Legiuitorul a stabilit că data, locul și modul de organizare a examenului, tematica și bibliografia de examen se vor afișa la sediul și pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii sau al Institutului Național al Magistraturii, cu cel puțin 60 de zile înainte de data stabilită pentru concurs.

Cererile de înscriere la examen se depun în termen de 10 zile de la publicarea datei examenului la Direcția resurse umane și organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sau la Departamentul de concursuri și examene din cadrul Institutului Național al Magistraturii.

Cu titlu de știri juridice, s-a prevăzut faptul că în cererea de înscriere la examen candidatul va preciza gradul profesional pentru care solicită susținerea examenului și materiile la care alege să susțină examenul. Rețineți că el are dreptul de a reveni asupra opțiunii formulate cu privire la materiile de examen, până la data expirării termenului de înscriere.

Ce probe trebuie să susțină candidații?

Candidații vor susține o probă scrisă sub forma unui test grilă, ce cuprinde 50 de întrebări. Dintre cele 50 de întrebări, 40 urmăresc verificarea cunoștințelor teoretice și sunt formulate din următoarele materii:

– 15 întrebări vor fi dintr-o materie la alegerea candidatului: drept civil, drept penal, drept administrativ, financiar și fiscal sau dreptul muncii;

– 15 întrebări din dreptul procesual pentru materia de specialitate, drept penal sau drept procesual civil, dacă alege specialitatea drept administrativ, financiar și fiscal sau dreptul muncii;

– câte 5 întrebări din jurisprudența CEDO și a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Rețineți că întrebările vor cuprinde și jurisprudența Înaltei curți de Casație și Justiție și a Curții Constituționale. Dacă cele 40 de întrebări testează cunoștințele teoretice ale candidaților, restul de 10 întrebări au ca scop verificarea cunoștințelor practice stabilite pe baza tematicii și bibliografiei de examen. Fiecare răspuns corect la întrebările cu caracter teoretic și practic primește 2 puncte.

 Cum se desfășoară examenul?

 Candidații vor avea 3 ore, din momentul comunicării subiectelor pentru a răspunde la cele 50 de întrebări ale testului-grilă. Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a decis sancționarea candidaților care nu sunt în sală la momentul deschiderii plicului cu subiecte, prin imposibilitatea de a mai susține proba.

Toți candidații vor folosi culoarea neagră pentru a rezolva testul grilă, fiindu-le interzis să dețină, asupra lor, orice surse de informare sau orice mijloc electronic de comunicare care i-ar putea ajuta să rezolve subiectele.

Contestații la barem

Baremul se va afișa la finalul examenului, la locul desfășurării concursului și pe pagina de internet a instituției organizatoare. Cei nemulțumiți, pot face contestație la barem în 24 de ore de la publicarea sa.

Rețineți! Dacă în urma soluționării contestațiilor la barem se apreciază că răspunsul corect la una dintre întrebări este altul decât cel indicat în barem, punctajul corespunzător acelei întrebări se va acorda doar candidaților care au indicat răspunsul corect stabilit prin baremul definitiv.

Dacă se constată că răspunsul corect indicat în baremul inițial nu este singurul corect, punctajul corespunzător acelei întrebări se va acorda pentru oricare dintre cele două variante de răspuns. Dacă se va anula una sau mai multe întrebări din testul-grilă, punctajul corespunzător întrebărilor anulate se va acorda tuturor candidaților.

Vor promova examenul candidații care obțin minim 70 de puncte (echivalentul notei 7), dar nu mai puțin de 40 de puncte la întrebările ce urmăresc verificarea cunoștințelor teoretice și nu mai puțin de 10 puncte la întrebările ce le testează cunoștințele practice.

Contestații la rezultatul examenului

După afișarea rezultatelor, candidații pot contesta punctajul obținut la testul-grilă, în 48 de ore de la publicare. Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a stabilit că aceste contestații se vor soluționa în maxim 3 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere, de către comisia de soluționare a contestațiilor. Rețineți că nota astfel acordată este definitivă și nu poate fi mai mică decât nota contestată.

Mulți veniți, puțini aleși!

Candidații care au trecut examenul, vor fi promovați în funcțiile de execuție a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, în termen de 30 de zile de la data validării rezultatelor.

Rețineți că personalul asimilat din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii sau al Institutului Național al Magistraturii își va păstra gradul profesional corespunzător salarizării pe care o are la data intrării în vigoare a acestui regulament.

Diploma de licențiat în drept îți deschide multe drumuri, oferindu-ți oportunitatea de a-ți găsi meseria care ți se potrivește, însă calea ce o ai de urmat nu este una ușoară și doar cei optimiști, care cred în șansa lor, vor reuși să își îndeplinească visul!

„Pesimistul vede dificultate în fiecare oportunitate. Optimistul vede oportunitate în fiecare dificultate.” (Winston Churchill)