Înscrierea şi înregistrarea calificărilor din învăţământul superior în RNCIS


images (1)

Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 5204/2014 privind aprobarea Metodologiei de înscriere şi înregistrare a calificărilor din învăţământul superior în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS) a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 23 din data de 13 ianuarie 2015.

Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS) este parte integrantă a Registrului Naţional al Calificărilor împreună cu Registrul Naţional al Calificărilor Profesionale şi reprezintă un instrument care stabileşte structura calificărilor, asigură recunoaşterea naţională, precum şi compatibilitatea şi comparabilitatea internaţională a calificărilor dobândite în cadrul sistemului de învăţământ superior şi vizează introducerea unei calificări din piaţa muncii, în concordanţă cu Registrul Naţional al Calificărilor şi Cadrul european al calificărilor.

Potrivit actului normativ, înscrierea calificărilor în RNCIS este o condiţie necesară autorizării/acreditării programelor de studii oferite de către instituţiile de învăţământ superior abilitate de lege în acest scop, pentru a demonstra legătura dintre calificările obţinute şi cerinţele pieţei muncii.