Revalorizarea instruirii anterioare pentru asistentele medicale. Sprijin pentru emigrare?


astntEuropa Occidentală, cu salariile sale generoase, constituie o atracţie irezistibilă pentru cadrele medicale şcolite în România. Se caută medici cu experienţă iar în ceea ce le priveşte pe asistentele medicale, se cere un nivel de instruire compatibil cu cerinţele legislaţiei comunitare.

Pentru a le fi recunoscută calificarea profesională, în vederea angajării imediate în unităţile sanitare de prin Uniunea Europeană, unora dintre asistentele medicale, şcolite “pe stil vechi”, le sunt necesare studii suplimentare, adică aşa-numita revalorizare. Pe de altă parte, şi pacienţilor români le va prii dacă vor fi îngrijiţi de către cadre medicale mai bine instruite, trecute prin revalorizare.

Despre această revalorizare vom discuta… în continuare! Ordinul MEN nr. 5114/2014 privind aprobarea metodologiei de organizare, desfăşurare şi finalizare a programului special de revalorizare a formării iniţiale de asistent medical generalist dobândită anterior datei de 1.01.2007, pentru absolvenţii învăţământului postliceal sanitar, a văzut lumina tiparului în “Monitorul Oficial” nr. 5/2015.

Programul special de revalorizare se va derula în mai multe şcoli postliceale sanitare publice de pe teritoriul naţional, distribuite teritorial astfel încât să fie asigurat un acces cât mai facil la instruire pentru personalul medical (în Bucureşti, Iaşi, Craiova, Braşov, Alba Iulia, Arad, Constanţa, Brăila, Cluj, Focşani, Oradea, Zalău, Baia Mare, Hunedoara).

Începând cu anul şcolar 2014-2015 se va derula, pe o perioadă de 3 ani, programul special de revalorizare a formării iniţiale de asistent medical generalist dobândită mai înainte de 1 ianuarie 2007, pentru absolvenţii învăţământului postliceal sanitar.

Conform noilor ştiri juridice, aplicarea şi desfăşurarea programului special de revalorizare are să fie monitorizată de către o comisie naţională într-ale cărei atribuţii se vor număra controlul şi dirijarea acţiunilor privind desfăşurarea programului; centralizarea datelor furnizate de către inspectoratele şcolare referitoare la numărul de asistenţi medicali generalişti înscrişi în program; analiza modului de desfăşurare a evaluării finale a programului şi controlul modului în care se desfăşoară revalorizarea.

 

Pe cine vizează noul program legislativ?

La programul special de revalorizare se vor putea înscrie, după cum reiese din “Monitorul oficial”, acei asistenţi medicali care au în buzunar unul dintre următoarele acte de studii: diploma de absolvire a şcolii tehnice sanitare (1978); diploma/certificatul de absolvire a şcolii postliceale/certificatul de competenţe profesionale (liceul sanitar, la care se adaugă un curs de un an, pentru echivalarea şcolii postliceale); diploma de absolvire a şcolii postliceale sanitare (1991-1994); certificatul de absolvire a şcolii postliceale sanitare (1992-1995) ori certificatul de competenţe profesionale (2006-2009).

Pentru a se înscrie la programul de revalorizare, asistentul medical va trebui să alcătuiască un dosar şi să-l depună cu cel puţin 15 zile înainte de începerea cursurilor. Dosarele candidaţilor vor fi examinate de către o comisie de înscriere, care va activa la nivelul fiecăreia dintre şcolile unde se vor preda cursurile corespunzătoare revalorizării.

Din acest dosar nu vor lipsi: fişa de înscriere; o copie după certificatul de naştere; o copie după actul de identitate; o copie după certificatul de căsătorie (dacă e cazul); o copie a actului de studii (legalizată) şi, în fine, o adeverinţă eliberată de către Ordinul Asistenţilor Medicali, prin care se dovedeşte existenţa unei experienţe profesionale de 10 ani din ultimii 15 anteriori începerii programului, pentru absolvenţii liceului sanitar urmat de un curs de echivalare a şcolii postliceale cu durata de un an.

Între candidat şi unitatea de învăţământ implicată în program se va întocmi, apoi, un contract de şcolarizare privind derularea programului de revalorizare a formării iniţiale de asistent medical generalist dobândită anterior datei de 1.01.2007, în care vor fi prevăzute drepturile şi îndatoririle părţilor.

Din contract nu vor lipsi prevederile referitoare la taxa şcolară, care va trebui plătită în scopul urmării programului. Cine va stabili cuantumul taxei? Fiecare dintre unităţile de învăţământ implicate în programul special de revalorizare!

 

Şcolarizare, dar şi evaluare!

În funcţie de tipul actului obţinut la finalizarea studiilor anterioare, asistenţii medicali participanţi la programul de revalorizare or să fie împărţiţi în grupe de studiu. Pentru fiece grupă se va realiza câte un catalog. Orele de practică – de laborator tehnologic sau de învăţământ clinic, se vor efectua în spitalele partenere ale fiecărei şcoli, precum şi-n ambulatoriu, unde cursanţii or să fie îndrumaţi de către tutorii de practică.

Competenţele căpătate de către asistenţii medicali generalişti în urma frecventării orelor de învăţământ clinic corespunzătoare fiecărui modul vor fi evaluate iar evaluatorii vor completa fişe de apreciere a competenţelor dobândite. După parcurgerea fiecărui modul al programului de revalorizare, asistenţii medicali care urmează cursurile vor căpăta calificative – “admis” ori “respins”, pe baza mediilor obţinute.

În cadrul evaluării finale a programului de revalorizare, asistenţii medicali vor trebui să facă faţă exigenţelor unei probe scrise (cu o durată de 3 ore), apoi să susţină un proiect. Ca să promoveze proba scrisă, trebuie ca lucrarea să fie demnă, măcar, de nota 5! De remarcat că aici sunt cam scăzute pretenţiile, ţinând seama că de cunoştinţele acestor profesionşti depind, nu rareori, vieţile pacienţilor!

Ce poate face asistentul, dacă este nemulţumit de nota căpătată? Mai are o şansă! El poate depune contestaţie, însă nu mai târziu de 24 de ore de la publicarea rezultatelor examinării (scrise). Constestaţia va fi rezolvată de către o comisie anume desemnată. În ce mod? În funcţie de procedura elaborată în unitatea de învăţământ. Rezultatul contestaţiei e bătut în cuie. Definitiv!

Pentru proiect şi pentru prezentarea sa, asistentul poate primi note de la 1 la 10. Aici, nota minimă admisă este 6 iar de contestat… nu se mai poate contesta nimic. Niciun asistent nu poate promova examenul final, dacă-n urma examinării scrise şi a susţinerii proiectului n-a putut obţine, ca medie generală, măcar un 6 pricăjit!

 

Export masiv… de cadre medicale medii

Eforturile absolvenţilor programului de revalorizare la nivelul învăţământului postliceal vor fi răscumpărate total atunci când, după atâta învăţătură, vor intra în posesia mult-visatului certificat de revalorizare a competenţelor profesionale. Pe spatele său vor fi înscrise competenţele de bază ale formării de asistent medical, în deplin acord cu cerinţele legislaţiei europene.

Certificatul nu-i doar un simplu act de studii! Este, totodată, şi… paşaport. Un paşaport pentru o nouă etapă de viaţă, dacă nu mai bună, atunci măcar mai satisfăcătoare financiar. De-acum, asistentul îşi poate face bagajele! Destinaţia? Vreuna dintre ţările apusene, unde cadrele medicale venite din Est sunt aşteptate cu braţele deschise şi salarii dolofane.

Fără a fi neapărat de acord cu dictonul oportunistului universal – «ubi bene, ibi patria», trebuie recunoscut că un salariu de 5-7 ori mai mare arată suficient de tentant ca să le facă şi pe asistentele medicale să-şi dorească să muncească, măcar o vreme, în Franţa sau Germania.

Se intensifică exodul personalului medical către Apus. Dar dacă, de la an de an, din România vor pleca tot mai multe cadre medicale, de sănătatea românilor cine va mai îngriji? Oare numai asistentele medicale ce n-au putut dobândi certificatul de revalorizare?