Noutăți privind detașarea, mutarea la cerere și suspendarea polițistului


politiaMajoritatea știm că detașarea sau mutarea într-un alt loc de muncă, precum și suspendarea raporturilor de muncă urmează regulile Codului Muncii. Există, însă, mai multe categorii de angajaţi care se supun unor reguli speciale și au propriul statut după care funcționează, printre care se numără și polițiștii.

Având în vedere specificul activității acestora, legiuitorul a creat o procedură specială și a stabilit clar care sunt cazurile în care un polițist poate fi detașat, suspendat, mutat la cerere, când încetează participarea la misiuni internaționale.

Prin Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 298/2011, legiuitorul a stabilit procedura și cazurile de modificare și/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale polițiștilor. Având în vedere dinamica raporturilor, era necesară o completare și modificare a acestor prevederi. Astfel, în Monitorul Oficial 827 din 12 noiembrie 2014 a fost publicat Ordinul MAI 163/2014 care aduce noi știri juridice pentru polițiști.

Ce noi știri juridice aduce legiuitorul pentru polițiști?

O noutate o reprezintă faptul că detașarea se va putea dispune doar dacă pregătirea profesională a polițistului îi permite exercitarea atribuțiilor și responsabilităților postului pe care urmează să fie numit temporar, iar nu detașat așa cum se prevedea până acum. Practic, polițistul va fi numit temporar în funcția pentru care este detașat.

Cu titlu de știri juridice, s-a modificat prevederea privind încetarea detașării. Anterior modificării, detașarea înceta la data expirării perioadei dispuse prin ordinul de detașare emis potrivit competențelor de gestiune a resurselor umane.

În urma modificării, detașarea va putea înceta înaintea expirării perioadei pentru care a fost dispusă prin ordinul de detașare care se va comunica polițistului și unității din/în care a fost detașat, în următoarele cazuri:

– motivele care au stat la baza solicitării nu mai subzistă;

– șeful unității în care este încadrat polițistul își retrage acordul cu privire la detașarea polițistului;

– a intervenit unul dintre cazurile în care polițistul poate refuza detașarea (graviditate, își crește singur copilul minor, este singurul întreținător al familiei, starea sănătății dovedită cu certificat medical eliberat de structurile MAI face contraindicată detașarea, măsura presupune desfășurarea activității într-o localitate în care nu i se asigură condiții corespunzătoare de cazare).

Rețineți că, în cazul detașării polițiștilor la alte instituții sau autorități publice sau instituții de apărare națională, ordine publică, siguranță națională, pe perioada detașării unitatea are obligația de a rezerva postul ocupat de polițist anterior detașării.

 Noi prevederi privind încetarea participării la misiuni internaționale

 Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că, la încetarea misiunii, polițiștii sunt mutați în interesul serviciului din Statul “S” în unitatea de la care au plecat, pentru a fi încadrați în funcțiile ocupate anterior, dacă acestea sunt vacante sau, cu acordul lor, în funcții echivalente celor ocupate anterior.

Atașatii de afaceri interne care, anterior mutării în statul “S”, au deținut funcții de conducere, la încetarea misiunii se mută în unitatea din care provin, pentru a fi numiți în funcțiile deținute anterior misiunii, dacă sunt vacante. Dacă nu sunt libere, li se va căuta un post de conducere vacant, egal sau inferior celui deținut anterior misiunii.

 Atașatii de afaceri interne care, anterior mutării în statul “S”, nu au deținut funcții de conducere, la încetarea misiunii se pun la dispoziția Direcției generale de management resurse umane, pentru a li se căuta o funcție de șef birou.

Rețineți că perioada în care polițistul este împuternicit pe o funcție de conducere constituie vechime în muncă, lucru care se aplică și atașaților în afaceri interne pentru perioadele de activitate ulterioare datei de 1 ianuarie 2012.

Noi știri juridice privind împuternicirea polițistului pe același post

 Legiuitorul a decis să abroge prevederea potrivit căreia niciun polițist nu poate fi împuternicit pe același post pe o perioadă care să depășească 6 luni. Ca orice regulă, are și excepții pe care legiuitorul le-a introdus ca știri juridice, identificând cazurile în care împuternicirea polițistului poate fi prelungită cu aprobarea:

– ministrului afacerilor interne, pentru funcțiile din competența proprie de numire, funcțiile din competența de numire a inspectorilor generali/similari și funcțiile de conducere din aparatul central al MAI;

– șefului ierarhic al persoanei care a dispus împuternicirea.

Ca o noutate, a fost introdusă prevederea potrivit căreia, în situația posturilor de conducere vacantate temporar din cauza lipsei din unitate a titularului postului pe o durată mai mare de 30 de zile calendaristice consecutiv (exclusiv perioada concediului de odihnă) ori a împuternicirii acestuia să exercite atribuțiile altor funcții de conducere, împuternicirea se poate dispune potrivit competențelor de gestiune a resurselor umane până la încetarea situației care a dus la vacantarea temporară a postului.

Mutarea polițiștilor

Cu titlu de știri juridice, legiuitorul a  dispus că mutarea polițiștilor se poate face și dacă funcțiile nu sunt vacante, doar cu acordul acestora, în cazul în care modificarea raporturilor de serviciu se realizează prin mutarea concomitentă a acestora pe funcțiile vizate. Mutarea polițistului în interesul serviciului se face prin ordin, care se comunică în 10 zile lucrătoare. Termenul de 10 zile este nou introdus de legiuitor; până acum nu era precizat niciun termen.

Polițiștii se pot muta și la cerere, printr-un raport scris adresat șefului unității în care solicită mutarea. Noutatea este că la această unitate are obligația de a depune raportul scris prin care cere mutarea, față de prevederea anterioară în care era competentă unitatea de la care cerea să fie mutat.

 Bine de știut, de către polițiști!

S-a abrogat prevederea potrivit căreia raportul de serviciu al polițistului se poate suspenda pentru efectuarea concediului de îngrijire a copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau în cazul copilului cu handicap pentru afecțiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Rețineți că în perioada concediilor de boală, a concediilor de maternitate şi a celor pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau în cazul copilului cu handicap pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, raportul de serviciu al poliţistului nu poate fi modificat şi nu poate înceta decât la iniţiativa sau, după caz, cu acordul scris al acestuia, cu excepţia situaţiilor în care faţă de poliţist s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale ori măsura arestării preventive sau cea a arestului la domiciliu.

Suspendarea raportului de serviciu din inițiativa polițistului pentru desfăşurarea unei activităţi în cadrul unor organisme sau instituţii internaţionale sau pentru un interes personal legitim (pe o durată între o lună și 3 ani) sau dacă îşi însoţeşte soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate, în condiţiile Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare, pe perioada misiunii nu constituie vechime în serviciu și specialitate și nu se ia în calcul la stabilirea celorlalte drepturi ce decurg din acestea.

 Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Pentru că nimeni nu se poate prevala de necunoașterea legii, luați aminte la aceste modificări, căci ignoranța se pedepsește!