Călătorii cu transportul feroviar fără drepturi încă 5 ani


tren-turisti-660x340

Aplicarea regulamentului european privind protecţia drepturilor călătorilor care utilizează transportul feroviar se amână cu încă 5 ani.

Documentul a intrat în vigoare în decembrie 2009, dar guvernul de atunci a obținut o derogare pe 5 ani până la 3 decembrie 2014, acuma însă, Ministerul Transporturilor propune amânarea cu încă cinci ani, până în 2019, aducând ca temei „lipsa banilor pentru despăgubiri şi compensaţii“, dar şi „infrastructura deficitară“. Cel mai îndepărtat termen de aplicare al actului (deadline final) este decembrie 2019.

Regulamentul se referă la răspunderea pentru întârzieri, pierderea legăturii şi anulările, rambursarea şi redirecţionarea călătorilor şi despăgubirile pentru preţul biletului de transport. Aprobarea actului normativ va permite asigurarea drepturilor călătorilor din transportul feroviar şi în traficul naţional prin aplicarea aceloraşi dispoziţii ca şi în traficul internaţional, dar şi îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor feroviare.

Neîndeplinirea tuturor prevederilor Regulamentului CE de către companiile feroviare peste 5-10 ani atrage sancţiuni de tip infringement asupra României.