Convenţie europeană privind autonomiile


CNS
Consiliul Naţional Secuiesc a adoptat o declaraţie de principiu privind Recomandarea 1334/2003 şi Rezoluţia 1985/2014 adoptate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în baza cărora doreşte iniţierea unei convenţii europene privind autonomiile, care să devină obligatorie pentru toate statele membre.

După ce a eşuat Recomandarea 1201, care era de fapt o propunere la un protocol la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi avea o prevedere clară privind autonomia teritorială, în Europa foarte mulţi au fost preocupaţi să depăşească această situaţie şi să existe o convenţie europeană privind autonomiile şi există, în opinia noastră, un proces european ce se desfăşoară în Consiliul Europei şi care arată în această direcţie. Noi suntem interesaţi să existe o asemenea convenţie europeană obligatorie pentru toate ţările membre“, a afirmat Izsak Balazs, liderul CNS.

Potrivit lui Izsak Balazs, România şi-a asumat obligativitatea, când a aderat la Consiliul Europei, că va îndeplini prevederile Recomandării 1201 şi că va fundamenta politica sa minoritară pe această recomandare.