IFRS-urile obligatorii din 1 ianuarie 2015


servicii-contabile600x350

Standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS) vor deveni obligatorii începând cu 1 ianuarie 2015 pentru toate societăţile de asigurări/reasigurări autorizate în România şi pentru cele care activează în baza dreptului de liberă stabilire, şi se referă la standardele adoptate conform procedurii prevăzute la art. 6 alin. 2 din Regulamentul (CE) nr. 1.606/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaţionale de contabilitate în Uniunea Europeană.

În ultimii doi ani, cu asistenţă din partea KPMG, s-a desfăşurat un proiect-pilot care a implicat un număr de 10 companii de asigurare membre UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. Societăţile de asigurare implicate în proiect au aplicat standardele IFRS în paralel cu reglementările contabile conforme cu directivele europene.

Datorită rezultatelor obţinute în urma chestionarelor cantitative şi calitative aplicate în cadrul proiectului, ASF-ul a înaintat spre aprobare Ministerului Finanţelor Publice proiectul de „Normă pentru aplicarea Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară de către societăţile de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare”.

Potrivit proiectului “începând cu exerciţiul financiar al anului 2015, societăţile de asigurări/ reasigurări vor întocmi şi vor publica situaţiile financiare anuale individuale şi consolidate în conformitate cu IFRS, în moneda naţională şi în limba română”.

Trecerea la acest sistem reprezintă un pas important în sporirea transparenţei raportărilor întocmite de societăţile de asigurări din România şi în adoptarea celor mai bune practici în domeniu.

IFRS reprezintă un set de standarde contabile care vizează întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare într-un mod transparent, care să permită comparabilitatea informaţiilor la nivel internaţional.