Proiect – Reintroducerea pensiilor speciale pentru grefieri


LeiCând constați că, după o viață de muncă, o simplă lege îți reduce pensia în mod substanțial, ești revoltat și nici nu îți vine să crezi că tocmai tu ai pățit așa ceva. Din păcate, așa au pățit mulți români cărora, în 2010, la data apariției legii 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor le-a fost luată pensia de serviciu de care au beneficiat până atunci. Au fost direct vizați grefierii, personalul diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari, personalul Curții de Conturi și cel din aviația civilă.

Potrivit legii 119/2010, publicată în Monitorul Oficial 441 din 30 iunie 2010, pensia de serviciu a categoriilor mai sus menționate s-a recalculat iar punctajul mediu anual și cuantumul fiecărei pensii a fost determinat folosindu-se algoritmul prevăzut de legea 19/2000. Prin desființarea pensiei de serviciu, s-a încălcat dreptul câștigat al tuturor pensionarilor care trebuiau să beneficieze de ea. Cei direct afectați de această recalculare au ajuns să primească pensia redusă și cu 70%!

Direct vizați au fost și grefierii, a căror muncă este extrem de importantă în realizarea actului de justiție. În prezent, legea 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea este cea care stabilește cadrul pentru exercitarea profesiei de grefier.

În scopul reparării răului săvârșit în 2010 prin tăierea pensiilor de serviciu și pentru a recunoaște o dată în plus rolul important jucat de grefier în activitatea judiciară, s-a lansat în dezbatere publică un proiect pentru modificarea legii 567/2004. Până în 21 noiembrie 2014 se pot trimite opinii de către cei care vor să îmbunătățească prezentul proiect de lege. Dacă va primi aviz favorabil, el va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare în 45 de zile de la data când va vedea lumina tiparului.

Ce noi știri juridice și propuneri aduce acest proiect de lege?

Pensia de serviciu din acest proiect de lege vizează personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul fiind format din grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentarişti, grefieri arhivari, grefieri registratori şi specialişti IT.

Categoria vizată mai sus cu o vechime de cel puțin 25 ani în specialitate poate beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de o pensie de serviciu care va fi în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare, inclusiv sporurile, realizate în ultimele 12 luni de activitate, anterior depunerii cererii de pensionare.

Personalul auxiliar de specialitate cu o vechime între 20 și 25 ani în specialitate va primi pensia de serviciu la împlinirea vârstei de 60 de ani. Cuantumul acesteia va fi micșorat cu 1% pentru fiecare an în minus dintre cei 25 în specialitate.

În cazul celor care au peste 25 ani în specialitate, la cuantumul pensiei se va adăuga 1% pentru fiecare an care îi depășește pe cei 25, fără ca pensia de serviciu să poată depăși 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare, inclusiv sporurile, realizate în ultimele 12 luni de activitate anterior depunerii cererii de pensionare.

Cum se acordă pensia de serviciu?

Categoria vizată de prezentul proiect va depune cererea de pensionare la casa de pensii de pe raza teritorială unde domiciliază. Solicitantul va primi pensia începând cu luna următoare celei în care a formulat și depus cererea.

Cu titlu de știri juridice, s-a stabilit că dovedirea vechimii în specialitate se va proba printr-o adeverință eliberată de instanța judecătorească sau parchetul unde a activat solicitantul. Adeverința reprezintă baza de calcul a pensiei de serviciu. Rețineți că pensia de serviciu are regimul juridic al pensiei pentru limită de vârstă.

Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu, se va stabili și acela al pensiei pentru limită de vârstă din sistemul public. Cu titlu de știri juridice, s-a statuat că, dacă cuantumul pensiei de serviciu este mai mic decât cel al pensiei din sistemul public, se va acorda cuantumul cel mai avantajos.

Cazuri particulare privind pensia de serviciu

Pot exista persoane care, la momentul împlinirii vârstei de 60 ani, să nu mai fie în activitatea instanțelor, parchetelor, lucrând în altă parte. Dacă aceștia au vechimea în specialitate vor beneficia de pensia de serviciu, chiar dacă au o altă ocupație în acel moment.

Baza de calcul pentru pensia acestora va fi media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare. Media salariilor de bază brute lunare se va raporta la personalul auxiliar de specialitate aflat în activitate în condiții identice de funcție, vechime, grad al instanței/parchetului unde a lucrat solicitantul anterior plecării la alt loc de muncă.

Rețineți că persoanele aflate în situația de mai sus pot beneficia de pensie de serviciu dacă au plecat de la instanță/parchet din motive neimputabile lor.

Soțul supraviețuitor și copiii personalului auxiliar de specialitate al instanțelor/parchetelor vor beneficia de pensie de urmaș, care se va calcula din pensia de serviciu aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul la data decesului.

Cu titlu de știri juridice, s-a prevăzut că pensia de serviciu a personalului auxiliar de specialitate al instanțelor/parchetelor și pensia de urmaș se va actualiza anual, din oficiu, atunci când se modifică punctul de pensie cu procentul corespunzător ratei inflației. Rețineți că, dacă în urma actualizării va rezulta o pensie de serviciu mai mică, atunci personalul auxiliar de specialitate își va păstra pensia aflată în plată, fără a fi afectat de scăderea valorii punctului de pensie.

Noi beneficiari ai pensiei de serviciu!

 Legiuitorul a extins, în cadrul proiectului, sfera persoanelor care vor putea beneficia de pensie de serviciu și anume personalul auxiliar de specialitate al instanțelor/parchetelor, procuraturii, fostelor arbitraje de stat sau departamentale, fostelor notariate de stat, care beneficiază în prezent de o pensie din sistemul public.

Cei aflați în această situație vor primi pensia de serviciu doar la cerere și începând cu luna următoare solicitării adresate casei de pensii. Rețineți că prezentele prevederi din acest proiect nu se vor aplica celor care au obținut pensie de serviciu în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

Cutia Pandorei?

Deși nu este decât un proiect de lege, se pare că se vor acorda indemnizații grefierilor ca o recunoaștere a muncii și ca o compensare a faptului că li s-a luat dreptul la pensia de serviciu. Dacă se va reveni la pensia de serviciu, se va deschide cutia Pandorei iar lista categoriilor de persoane ce ar putea beneficia de acest drept, va deveni una… consistentă!

„Vom recorela pensiile astfel încât valoarea lor să fie mai mare pentru pensionari decât pentru ceilalţi.” (Victor Marin)