Modificări la schema de ajutor de stat privind returnarea a 4 eurocenți din acciza pentru motorină


NEWS_115307

Pe site-ul Ministerului Finanţelor Public a fost postat, spre dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern prin care se aduc o serie de modificări în scopul aplicării mai eficiente a schemei de ajutor de stat privind returnarea a 4 eurocenți din acciza pentru motorină.

Astfel proiectul se referă la două principale aspecte: asigurarea finanțării schemei de ajutor de stat și flexibilizarea condițiilor de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească transportatorii rutieri licențiați care beneficiază de returnarea celor 4 eurocenți pentru fiecare litru de motorină, accesând această schemă de ajutor de stat.

Proiectul stabilește că bugetul anual al schemei de ajutor de stat, credite de angajament și bugetare, va fi prevăzut la o poziție distinctă în cadrul bugetului Ministerului Finanțelor Publice – Acțiuni Generale, cu încadrarea în prevederile bugetare aferente Programului ,,Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor pentru investiții’’ după cum urmează:
– pentru anul 2014, credite de angajament și bugetare în valoare de 40 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 8,44 milioane euro;

– pentru anii următori, credite de angajament și bugetare astfel cum vor fi aprobate prin legile bugetare anuale fără a depăși 626,5 milioane lei pentru anul 2015, 643,2 milioane lei pentru anul 2016, 661,7 milioane lei pentru anul 2017, 680,7 milioane lei pentru anul 2018, respectiv 369,5 milioane lei pentru anul 2019.
Stabilirea perioadei pentru în care vor fi procesate cererile de restituire de accize, respectiv plata ajutorului de stat se va realiza până la data de 31 decembrie 2019 inclusiv, fiind necesară o perioadă de timp pentru procesarea cererilor de restituire depuse în trimestrul I 2019, este de asemenea inclus în proiect. Aceasta prevedere este necesară întrucât în Ordonanța de urgență nr. 14/2014 se prevede că restituirea de accize se realizează pentru motorina achiziționată între data intrării în vigoare a HG 537/2014 şi 31 martie 2019 inclusiv – act oferit de orice program legislativ.
Proiectul de Hotărâre de Guvern include, de asemenea, o serie de modificări privind clarificarea și flexibilizarea condițiilor de eligibilitate pentru transportatorii rutieri licențiați care pot aplica pentru această schemă de ajutor de stat.