Proiectul de lege prevind desfiinţarea pieţei Rasdaq, trimis spre promulgare


images (1)Proiectul de lege de clarificare a statutului pieţei RASDAQ a fost trimis spre promulgare la preşedintele României, după ce a fost aprobat de Parlament în data de 30 septembrie.

Proiectul prevede că în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, piaţa RASDAQ îşi încetează activitatea, iar firmele listate trebuie să aleagă dacă se mută pe piaţa reglementată a bursei sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare.

Astfel, proiectul aprobat de Parlament arată că conducerile societăţilor ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe Rasdaq sau pe piaţa acţiunilor necotate au obligaţia să convoace adunările generale extraordinare ale acţionarilor, în termen de 120 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru ca aceştia să ia o decizie privitoare la efectuarea de către societate a demersurilor necesare pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor emise pe o piaţă reglementată sau a tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem alternativ.

În prezent, pe piaţa Rasdaq sunt listate 928 de companii, cu o capitalizare de 7,55 miliarde de lei (1,71 miliarde de euro). Pe piaţa reglementată operată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt cotate acţiunile a 81 de companii, cu o capitalizare de 129,8 miliarde lei (29,4 miliarde euro).