Judecătorii împart dreptatea. Dar nici măcar ei nu rămân necontrolaţi!


Judge gavelSă ajungi magistrat nu-i de ici, de colo! Trebuie să fii tobă de carte, să ai aptitudini, o purtare ireproşabilă şi să nu ai probleme la… etajul superior. Adică să nu existe niciun dubiu că discernământul tău este intact, dar să fie sigur că după numirea în funcţie nu vei claca, copleşit de volumul de muncă şi de frica de răspundere.

Selecţia fiind dură, lucru de mare mirare este că, totuşi, odată ajunşi pe postul dorit, unii magistraţi au luat-o pe căi greşite. Nu îşi îndeplineau îndatoririle profesionale, nu respectau procedura, lipseau de la serviciu, aveau o conduită lipsită de respect faţă de colegi sau chiar se comportau anormal în timpul şedinţelor de judecată. Astfel de comportamente trebuie cercetate şi, unde e cazul, sancţionate disciplinar!

 

Ştiri juridice privind organizarea Inspecţiei Judiciare

Inspecţia Judiciară funcţionează sub oblăduirea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Dar are personalitate juridică distinctă, îndeplinind activităţi de analiză, verificare şi control, prin inspectorii săi. Să vedem, acum, ce atribuţii au inspectorii judiciari!

Ei efectuează cercetarea disciplinară în scopul exercitării acţiunii disciplinare faţă de judecători şi procurori. Tot ei, fac verificări la instanţe în legătură cu respectarea normelor procedurale privind primirea cererilor, repartizarea dosarelor, stabilirea termenelor, pronunţarea, redactarea şi comunicarea hotărârilor, avansarea dosarelor la instanţele competente, punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti.

De asemenea, inspectorii fac verificări la parchete în legătură cu respectarea normelor procedurale privind repartizarea dosarelor, continuitatea în lucrările repartizate, respectarea termenelor, redactarea ori comunicarea actelor procedurale.

Ca să ajungi inspector-şef sau inspector-şef adjunct la Inspecţia Judiciară trebuie să te supui unor testări organizate de către CSM. Trebuie să faci faţă cu brio concursului, ce constă în prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor caracteristice funcţiei de conducere vizate, o probă scrisă (privind managementul, resursele umane, comunicarea, capacitatea decizională) şi o testare psihologică.

Inspectorii din Inspecţia Judiciară sunt numiţi în funcţie în urma unui concurs. Ei provin dintre judecătorii şi procurorii cu vechime în magistratură, care au avut cel puţin grad de tribunal sau parchet de pe lângă tribunal şi au dobândit calificativul “foarte bine” la ultima evaluare prin care-au trecut.

Printre ultimele ştiri juridice se numără apariţia Ordinului 60/2014 al inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Judiciare. Acesta a fost publicat în “Monitorul oficial” 724/2014.

Inspectorul-şef al Inspecţiei judiciare îşi reprezintă structura în relaţiile cu CSM ori cu alte instituţii din ţară sau din afara sa. Noua reglementare ne spune că el va reprezenta Inspecţia Judiciară şi în litigiile în care aceasta este parte. Prin ordin, inspectorul-şef poate numi, delega şi revoca şefii de servicii şi de birou, dar şi directorii direcţiilor din structură.

Inspectorul-şef adjunct îl va ajuta pe inspectorul-şef în activitatea sa de verificare şi avizare a actelor şi rezoluţiilor întocmite de către inspectorii judiciari, verificând şi respectarea îndatoririlor legale de către personalul Inspecţiei, altul decât inspectorii judiciari.

Mai nou, el va coordona activitatea compartimentului de documente şi informaţii clasificate şi va îndeplini activitatea de funcţionar de securitate. Pe la Inspecţia Judiciară se vehiculează necontenit taine mari şi documente ce trebuie păstrate cu grijă. Cu secretele nu-i de joacă, sunt arme teribile. Trebuie stabilit negru pe alb cine le păzeşte de ochii curioşilor sau răuvoitorilor!

 

Vrei promovare? Nu eşti singurul. Înscrie-te în competiţie!

În cadrul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători din Inspecţia Judiciară activează inspectorii judiciari care, anterior, au fost selectaţi dintre judecători. Noul ordin ţine să specifice: selectaţi prin concurs. Să nu existe, cumva, dubii!

Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători nu va mai fi condusă de un şef de direcţie, ci de către un director. Acesta va fi numit prin ordin al inspectorului-şef pentru 3 ani. El nu poate proveni decât dintre inspectorii judiciari care au o vechime de cel puţin 2 ani în această funcţie.

Numirea în funcţia de director nu se poate face decât ca urmare a promovării concursului anume organizat de către Inspecţia Judiciară. Desigur, din comisia de examinare nu va putea face parte vreunul dintre candidaţii la funcţia de director. Ar fi culmea…

Director va deveni cel care obţine cea mai bună notă. Dar, la o adică, nici măcar această notă bună nu-l va salva de revocarea din funcţie, dacă nu-şi îndeplineşte corespunzător îndatoririle. Cel care emite ordinul de revocare într-o asemenea situaţie este inspectorul-şef!

La Inspecţia Judiciară, funcţiile de conducere de specialitate juridică pot fi ocupate de către personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor ce-şi desfăşoară activitatea în cadrul structurii, având o vechime în specialitate de cel puţin 4 ani şi care n-a fost sancţionat disciplinar în ultimii 3 ani.

E foarte bună această condiţie, a lipsei sancţiunilor. O nou-introdusă prevedere se referă la durata minimă a activităţii anterioare în cadrul Inspecţiei Judiciare, pentru cei care vizează funcţii de conducere de specialitate juridică. După cum ne arată noile ştiri juridice, aceasta trebuie să fie de cel puţin 2 ani!

 

Sunt probleme de integritate?

Inspectorii judiciari ce aparţin Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători au îndatoriri ce privesc, îndeaproape, activitatea şi conduita judecătorilor. Inclusiv a acelor magistraţi care sunt membri ai CSM sau inspectori judiciari, dar şi ai magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Aşadar, ei vor efectua verificări, ca urmare a sesizărilor adresate Inspecţiei Judiciare, în relaţie cu activitatea sau conduita necorespunzătoare sau în ceea ce priveşte încălcărea îndatoririlor profesionale, dispunerea şi realizarea cercetării disciplinare, în sensul exercitării acţiunii disciplinare.

Tot aceşti inspectori din Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători se vor ocupa de susţinerea solicitărilor şi acţiunilor disciplinare promovate de către Inspecţia Judiciară în faţa secţiilor CSM, dar şi de susţinerea căilor de atac declarate contra hotărârilor pronunţate de către secţiile CSM.

Ei vor realiza şi verificări privind încălcarea normelor de conduită reglementate de către codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor. Unde, până acum, aceşti inspectori făceau verificări privind conduita, deontologia şi integritatea judecătorilor care candidează la funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, noua reglementare spune că ei vor face verificări doar cu privire la integritatea acestora. Bine, dar deontolgia şi conduita cine le mai verifică? Sau, mai nou, ele sunt incluse-n conceputul de integritate?!

Pe parcursul exercitării atribuţiilor de verificare a aspectelor ce vizează activitatea şi conduita judecătorilor – aici fiind incluşi şi membrii CSM, precum şi în procedura disciplinară, inspectorii judiciari vor alcătui rapoarte, note, referate.

Pitagora spunea aşa: Magistratule, Legea îţi este soţie legitimă. Însă mai bine pleacă de lângă ea, decât s-o faci să devină o femeie molatică şi care încuviinţează orice!” Iar pe oamenii cetăţii el îi povăţuia: “Puteţi să vă scutiţi magistraţii de jurământul de la ocuparea funcţiei, dar nu uitaţi să le cereţi să dea socoteală în ziua când o vor părăsi!”