Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay


descărcare

Sesizarea Avocatului Poporului (AP) privind Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay va fi discutată marţi de Curtea Constituțională a României (CCR). Astfel obiecția de neconstituționalitate cu privire la dispozițiile Legii de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, act oferit de orice program legislativ, va fi dezbătută de CCR.

Reamintim că AP a sesizat, pe 9 iulie, Curtea cu Legea de modificare a OUG 111/2011 invocând că actul normativ contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) și art. 147 alin. (4) din Constituție deoarece soluția legislativă referitoare la obligația de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 6 luni de la data reținerii acestora este afectată de un viciu de constituționalitate din perspectiva considerentelor reținute în Decizia CCR nr. 1258/2009.

Actul normativ contestat nu prevede garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a datelor cu caracter personal.