Opțiunea alesului local va fi posibilă în termen de 45 de zile


lc-olesea
La 2 septembrie a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care aleșii locali pot să opteze în termen de 45 de zile pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-și pierde funcțiile obținute în alegeri.

Astfel actul normativ va permite remedierea efectelor negative asupra continuității și stabilității activității autorităților locale, care periclitează satisfacerea nevoilor colectivităților locale.

Noutatea legislativă prevede ca în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, aleșii locali își pot exprima în scris o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără a-și pierde calitatea dobândită în urma alegerilor.

Pe lângă aceasta opțiunea alesului local trebuie să fie însoțită de acceptarea acestuia de către partidul sau organizația minorității naționale din care vrea să facă parte.

Totodată, în termenul legal de 45 de zile, candidații înscriși în liste și care nu au fost aleși sunt declarați supleanți în listele respective.