Noi condiţii de vechime pentru încadrarea în grupa I de muncă


1

La momentul actual, persoanele care lucrează cel puţin şase ani în grupa I de muncă pot fi încadrate pentru reducerea vârstei de pensionare, după cum stabileşte legea pensiilor. Aceste prevederi ar putea modificate, întrucât Comisia de muncă a Senatului a dat recent unda verde unui proiect de act normativ în acest sens.

Documentul modifică Legea pensiilor, în sensul recunoaşterii grupei I de muncă pentru toţi pensionarii care au cel puţin 2 ani lucraţi în aceasta grupă, ca fiind activitate desfăşurată în condiţii speciale.

La stabilirea stagiului de cotizare realizat în condiţii deosebite sunt luate în calcul, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, şi perioadele de vechime în muncă mai mici de 2 ani realizate în grupa I de muncă şi grupa a II-a de munca, până la data de 1 aprilie 2001“, se precizează în proiectul de act normativ.

De asemenea, perioadele mai mici de doi ani lucrate în locurile de muncă menţionate vor fi recunoscute ca fiind perioade lucrate în condiţii deosebite de muncă.

De reducerea vârstei de pensionare ar putea beneficia, pe viitor, şi persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de munca pe o perioadă mai mică de 6 ani.

Propunerea legislativă a fost adoptata în unanimitate de senatorii din Comisia pentru muncă, iar raportul de admitere întocmit va intra în dezbaterea Plenului Senatului săptămâna viitoare.

Legea pensiilor a mai fost modificată la sfârşitul anului trecut prin Legea 380/2013, care a stabilit că persoanele care au lucrat în grupa I de munca înainte de 1 aprilie 2001 vor fi încadrate în condiţii speciale.