Un nou sistem de sancţiuni în agricultura ecologică


5eco

Conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial, din 29 septembrie se introduc sancţiuni pentru inspectorii din agricultura ecologică, riscând amenzi de până la 40.000 lei dacă nu respectă legislaţia în materie.

Este vorba de O.G. nr. 29/2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 639 din 30 august 2014, care reglementează mai clar prevederile privind etichetele produselor ecologice.

Potrivit documentului, etichetele trebuie să cuprindă o siglă specifică produselor ecologice controlate, emisă şi aplicată pe baza sistemului de certificare, indicand faptul că produsul respectiv este conform cu regulile de producţie ecologice.

Totodată, noile dispoziţii prevăd o serie de sancţiuni contravenţionale pentru organele de inspecţie şi certificare din domeniul agriculturii ecologice, care nu respectă obligaţiile prevăzute de legislaţie.

Organismele de inspecţie şi certificare trebuie să solicite operatorilor economici oprirea temporară de la comercializare a produselor care nu respectă regulile de producţie ecologică sau, după caz, retragerea produselor în cauză. În caz contrar, vor risca o amendă cuprinsă între 25.000 de lei şi 30.000 de lei, iar în cazul în care nu deţin documentele care fac parte din dosarul de control ei vor fi sancţionati cu amendă între 35.000 şi 40.000 de lei.

Noile reguli se vor aplica din 29 septembrie 2014.