DGV simplifică formalitățile vamale


1

Contextul expedierilor prin firmele de curierat rapid va fi declarat în baza codului numeric personal /CNP/, printr-o declarație simplificată, potrivit unui ordin al președintelui ANAF, publicat în Monitorul Oficial în data de 4 august 2014.

Prezentul ordinul vizează aprobarea normelor tehnice privind procedura de întocmire a formalităților vamale pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid și are la bază prevederile regulamentelor Comisiei Europene.

Pentru persoanele fizice care utilizează serviciile de curierat rapid ale operatorilor economici autorizați, nu mai există obligativitatea obținerea numărului EORI, iar conținutul trimiterilor va fi declarat în baza CNP, printr-o declarație simplificată, menționează DGV.

Conform autorității vamale, implementarea ordinului menționat anterior ‘a fost reiterată și de necesitatea limitării la maxim a riscurilor identificate ca urmare a acțiunilor comune derulate în cursul anul 2013 de Direcția Națională Anticorupție din România și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova, în legătură cu persoanele care transportau colete spre și dinspre Republica Moldova‘.

Coletele expediate de o persoană fizică dintr-o țară terță la o altă persoană fizică aflată pe teritoriul vamal al României, fără scop comercial, sunt scutite de taxe vamale dacă valoarea acestora nu depășește 45 euro, cu respectarea unor anumite condiții.