Legea economiei sociale va fi aprobată la sfârşitul anului


codrinCodrin Scutaru, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale Codrin Scutaru, a declarat într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că Legea economiei sociale va fi adoptată până la sfârşitul acestui an, iar datorită acesteia persoanele cu dizabilităţi, de exemplu, vor “intra în zona activă”.

Scutaru a adăugat că există şi acum cadrul legislativ pentru derularea unor proiecte de economie socială, însă Legea economiei sociale “amplifică interesul dat domeniului”.

Cadrul legislativ există. Unităţile de economie socială se pot dezvolta oricum prin fondurile europene, pe legislaţia existentă. Ce face această lege? Amplifică interesul dat domeniului, clarifică o terminologie şi ne aduce aproape de Franţa. Suntem pioneri în Europa cu legea economiei sociale, care aduce un interes crescut asupra domeniului, astfel încât persoanele cu dizabilităţi, romii, persoanele aflate într-o stare de sărăcie nu sunt doar beneficiari ai progresului din societăţi, sunt şi factori, lideri ai progresului respectiv. Devin angajaţi care produc, îşi pot pune în valoare capacitarea de a produce. O persoană cu dizabilităţi angajată într-o întreprindere socială, cu meşteşuguri, devine astfel, nu beneficiar al unei indemnizaţii pentru persoanele cu dizabilităţi al unui ajutor social minimal, ci îşi pune în valoare toată capacitatea sa într-o întreprindere. Intră în zona activă“, a explicat Scutaru.